Lovende brandtest kan gøre biobaserede byggematerialer mainstream

Helt utraditionelt har Byggemarkedet Havnens Hænder selv udarbejdet systembeskrivelser og får brandtestet de bæredygtige konstruktioner hos DBI - vil gøre biobaserede materialer almindelige i dansk byggeri.
- Vi vil gøre produkterne mainstream og hjælpe kunderne med at gøre biobaserede byggematerialer til det lette valg, lyder det fra byggemarkedet Havnens Hænder. Foto: Havnens Hænder
- Vi vil gøre produkterne mainstream og hjælpe kunderne med at gøre biobaserede byggematerialer til det lette valg, lyder det fra byggemarkedet Havnens Hænder. Foto: Havnens Hænder

Der er stor interesse for at bygge med bæredygtige og gerne alternative materialer i den danske byggebranche.

Det mærker man hos Havnens Hænder, landets første biobaserede byggemarked.

– Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os den entusiasme, vi har mødt fra alle dele af byggeriet. Vi har haft de største bygherrer og arkitekter til kurser og præsentationer herude på Refshaleøen, og vi har været rundt i hele landet for at give oplæg til fagskoler og institutioner, fortæller Mikkel Damgaard Nielsen, den ene af de tre stiftere.

Men interessen og de gode viljer til at bygge med hampbaserede byggeblokke eller græsisolering støder ofte ind i et nogle helt grundlæggende spørgsmål: Hvordan kan vi bygge med materialerne, er de holdbare, og er det lovligt i Danmark.

Svarerene på de spørgsmål er som regel overladt til materialeproducenter og leverandørerne at levere, men på de ofte udenlandske produkter, som Havnens Hænder sælger, mangler den form for dokumentation.

Det problem er byggemarkedet så gået i gang med løse højst utraditionelt.

– Vi vil gøre produkterne mainstream, og hjælpe kunderne med at gøre biobaserede byggematerialer til det lette valg, forklarer Mikkel Damgaard Nielsen.

Systembeskrivelser og gode indledende brandtests

Havnens Hænder har sat ind på to fronter.

Sammen med arkitekt og medejer Mikkel Westfall, har man fået udviklet en række systembeskrivelser. Med dem kan de udførende tydeligt kan se, hvordan man anvender materialerne (oftest på samme måde som traditionelle materialer), og hvor materialerne fungerer bedst og giver flest fordele.

Eksempler på indervægsopbygninger med bl.a. hamp, græsisolering og ler som Havnens Hænder har lavet systembeskrivelser for med oplysninger om materialerne i lagene og en monteringsguide- så det bliver nemt at bygge med biobaserede materialer. Foto: Havnens Hænder.
Eksempler på indervægsopbygninger med bl.a. hamp, græsisolering og ler som Havnens Hænder har lavet systembeskrivelser for med oplysninger om materialerne i lagene og en monteringsguide- så det bliver nemt at bygge med biobaserede materialer. Foto: Havnens Hænder.

Dernæst har man fået udført nogle indledende brandtests af hampblokke og isolering hos Dansk Brandteknisk Institut (DBI).

Og selv om materialerne er brandbare af natur, så gik testene godt.

Langt henad vejen handler det om, at bygge med en konstruktion, hvor de brandbare materialer beskyttes med ubrandbare materialer som ler og kalk. Brandtesten hos DBI viste, at når det gøres, så var temperaturstigningerne på bagsiden af beklædningen under fejlkriteriet, og der var ingen forkulling af isoleringen.

– Det er meget positivt og interessant, at de indikative resultater er lovende, siger direktør Ib Bertelsen fra DBI.

Brandinstituttet har en indsats, der netop går på at bringe flere biobaserede og cirkulære produkter ind i byggeriet, og brandtestene er vigtige.

– De er et vigtigt skridt på vejen mod at dokumentere, at biobaseret og brandsikkert ikke er modstridende størrelser. Vi glæder os meget til at følge Havnens Hænder og branchen generelt i deres bestræbelser på at udbrede anvendelsen af sikre, C02-effektive materialer, lyder det fra direktør Ib Bertelsen.

Næste skridt er nu, at optimere på systemløsningerne, så materialeforbruget ikke overskrider det nødvendige. Dernæst skal der testes hele konstruktioner indikativt, og endelig skal systemerne testes i fuldskala brandtest – så dokumentationen kommer endegyldigt på plads.

Vi skal skabe tilliden for at få bolden til at rulle

I ejerkredsen bag Havnens Hænder ser man i den grad også frem til at få dokumentationen på plads. Her blev Gorm Rasmussen, direktør hos byggemarkedskæden Carl Ras, medejer sidste år. Han har om nogen den forretningsmæssige forståelse for det dilemma bygherrerne står i, når de vil bygge med biobaserede materialer.

– Hverken Mikkel Westfall og jeg har været i tvivl om, at Havnens Hænder stod med nogle fantastiske produkter og et fremtidssikkert koncept. Vi kan begge mærke, at der er en enorm efterspørgsel i markedet. Men vi er begge levende klar over, hvilke behov bygherrer og entreprenører har i forhold til at kunne dokumentere egenskaber og at kunne kvalificere risici mange år ud i fremtiden, fortæller Gorm Rasmussen or fortsætter:

– Det er normalt ikke en opgave for et byggecenter at udvikle systembeskrivelser og lave brand- og systembeskrivelser af produkter. Men vi ser det som en naturlig del for os, fordi det er nødvendigt for at skabe den tillid, der skal til for at få bolden til at rulle, siger han.

– Skal vi lykkedes med det her, og det skal vi, så handler det om at hjælpe branchen. Ikke slå dem i hovedet for at være skeptiske ved at købe produkter “ubeset”, slutter Gorm Rasmussen.

Relateret indhold