LCA-krav nærmer sig – få det fulde overblik over bygningers klimapåvirkning

En ny LCA-beregner gør det muligt for rådgivere at udvikle klimavenlige byggerier, dokumentere klimapåvirkningen og se, om projektet lever op til kravene i blandt andet DGNB, Frivillig Bæredygtighedsklasse og Bygningsreglementet.
Lendager har anvendt output fra LCA-beregneren til deres aktuelle vinderprojekt om at omdanne et eksisterende parkeringshus tilhørende stormagasinet Karstadt i Berlin. Rendering: Lendager.
Lendager har anvendt output fra LCA-beregneren til deres aktuelle vinderprojekt om at omdanne et eksisterende parkeringshus tilhørende stormagasinet Karstadt i Berlin. Rendering: Lendager.

I løbet af 2023 bliver Life Cycle Assessment (LCA), der omfatter bygningernes klimabelastning, en obligatorisk del af bygningsreglementet for al nybyggeri med en grænseværdi for byggeri over 1.000 m2.

Krav, som trinvist strammes frem mod 2029.

For rådgiverne er en af udfordringerne ved dette, at det i dag er vanskeligt og tidskrævende at få overblik over CO2-belastningen på deres byggeprojekter i de tidlige designfaser.

Derfor har Graphisoft Center Danmark udviklet en BIM-baseret LCA-beregner. Den beregner CO2-udledningen for bygningens brug, produktion og transport af bygningsmaterialer, inklusive bortskaffelse og affaldssortering, samt selve byggeprocessen.

I LCA-regi svarer det til LCA-faserne A1-A5, B6, C3 og C4.

LCA-beregneren er udviklet i samarbejde med Lendager og testes på en række af deres projekter, ligesom at Lendager løbende kvalificerer metoden.

Blandt andet har arkitektvirksomheden anvendt output fra LCA-beregneren til deres aktuelle vinderprojekt om at omdanne et eksisterende parkeringshus tilhørende stormagasinet Karstadt i Berlin til et innovativt og bæredygtigt kontorhus – det største udenlandske projekt i Lendagers historie:

Her lagde bygherren Signa op til nedrivning, men på baggrund af LCA-beregninger foreslog Lendager at bevare den eksisterende bygning og genbruge materialer fra nabobygningen til facaden.

Enormt behov for overblik i tidligt stadie

Ofte udarbejdes LCA-beregninger sent i designprocessen ved, at rådgivere manuelt indtaster data og mængder i specifikke programmer, der beregner byggeriets miljøpåvirkning.

Men med LCA-beregneren er det muligt for rådgiverne at få overblik over deres projekters klimapåvirkning i de tidlige faser, fortæller Thomas Graabæk, der er arkitekt og indehaver af Graphisoft Center Danmark. Hermed kan de lave klimavenlige projekter og på et tidligt stadie sikre sig at deres projekter overholder de kommende LCA-krav i bygningsreglementet:

– I forbindelse med LCA-beregninger er der i dag nogle store barrierer for rådgiverne, da de forskellige eksisterende LCA-beregnere enten ikke kan regne direkte på BIM-projekter, ikke medtager CO2-udledningen fra bygningens brug eller kræver brug af en række forskellige programmer for at komme i mål. Vi oplever et enormt behov for på et tidligt stadie at kunne danne sig et overblik over, om projektet lander over eller under grænseværdien i Bygningsreglementet 2023, Frivillig Bæredygtighedsklasse eller DGNB, siger Thomas Graabæk og tilføjer:

– Vi mener, at klima-krisen er en af de vigtigste udfordringer for byggebranchen, og vi har derfor valgt at udvikle vores LCA-beregner som et gratis redskab.

Så hurtigt stort potentiale

Teamleder for bæredygtighedsledelse hos Lendager, Jørn Kiesslinger, fortæller, at man ved de indledende samtaler om et udviklingssamarbejde imellem Graphisoft Center Danmark og Lendager hurtigt se det store potentiale i at kunne skabe et LCA-værktøj, som både kan beregne bygningernes klimabelastning for det indlejrede CO2-aftryk i bygningens materialer og for energiforbrugets CO2-udledning i driftsfasen:

– Optimerede designløsninger for bygningens udformning og materialevalg kan have direkte indflydelse på bygningens energiforbrug. Derfor vil det BIM-integrerede LCA-værktøj give os mulighed for at designe bygninger, som lever op til klimakravene, siger han.

Beregneren er fuldt ud BIM-baseret og understøtter gængse åbne BIM-standarder. Den kan derfor importere projekter fra andre programmer som for eksempel Revit, Tekla, Sketchup og Rhino via IFC-filer. LCA-beregneren er frigivet til gratis download i en foreløbig betaversion og består af en template-fil til Archicad, en Excel-fil og en manual som PDF-fil.

Den endelige version forventes frigivet august 2022.

Relateret indhold