På årets Building Green København foldes temaet ’Beyond the roadmap’ og underemnerne ud sammen med parterne bag Reduction Roadmap; Artelia, Cebra og Effekt.
Ifølge parterne spiller lovgivningen ift. omstillingen af branchen en central rolle, og her skal klimavidenskaben i højere grad påvirke lovgivningen:
– Lovgivningen skal være vores fælles spilleplade, som f.eks. inden for byggeriet skal sikre, at Danmarks nationale og internationale forpligtelser overholdes, herunder f.eks. Paris-aftalen, siger Steffen Maagard, markedschef for bæredygtighed, energidesign og indeklima, og Rasmus Søgaard, civilingeniør, fra Artelia.
Kritik af regeringens klimaudspil: “Vi kan bare fortsætte, som vi plejer”
– Ifølge både den gamle og nye aftaletekst er regeringen forpligtet til at basere grænseværdierne på den nyeste klimavidenskab, men dette har vi desværre svært ved at se afspejlet i de nye grænseværdier.
– Der tegner sig et billede af, at politikerne kun forholder sig til Danmarks nationale reduktionsmål defineret i Klimaloven. Disse er dog fastlagt med udgangspunkt i forældede CO2-budgetter fra 2018, hvorfor reduktionsmålene ikke længere er tilstrækkelige, siger de videre.
Tættere dialog
Steffen Maagard og Rasmus Søgaard mener, at der skal etableres en tættere dialog mellem forskere og politikere og ser gerne, at forskerne inviteres ind i beslutningsprocesserne:
– Det er essentielt, at forskerne får en central rolle i udformningen af politikkerne, så beslutningerne baseres på den nyeste og mest relevante forskning.
Store navne fra ind- og udland kommer på Building Green
De uddyber:
– Reduction Roadmap har vist, at der er en stor opbakning i branchen for mere ambitiøse mål, men denne opbakning er der desværre ikke blevet lyttet til. Vores spørgsmål til politikerne er derfor, hvad vi skal gøre anderledes frem mod 2027, hvor kravet igen forhandles. Ved at sikre at videnskaben bliver hørt og inddraget, kan vi udvikle lovgivning, der ikke blot reagerer på den nuværende situation, men også forbereder os på fremtidige udfordringer.
Alle relevante interessenter skal inddrages
Parterne håber for det første, at branchen og forskere ifm. den lovede revision af bygningsreglementet bliver inddraget i processen og dernæst, at man tør være modige i sin tilgang ved at udfordre eksisterende vejledninger, normer, standarder og tolkninger, som der bygges efter.
Sidste chance for at indstille ildsjælen, løsningen og samarbejdet
Steffen Maagard og Rasmus Søgaard hilser derfor Social- og Boligstyrelsens nye oplæg om ’Helhedsorienteret bygningsreglement’ velkommen:
– Et konkret eksempel er løsningsrummet mellem termisk komfort og dagslys, som stort set ikke er til stede i de nuværende regler. Krav, som taler mod hinanden, og som kræver et stort ressourceforbrug for at løses, skal vi have luget ud i.
– Vi skal skabe et bygningsreglement, der understøtter et sundt og sikkert byggeri, men også sikrer bæredygtighed og innovation. Ved at inddrage alle relevante interessenter og være åbne for nye løsninger, kan vi udvikle en lovgivning, der ikke kun sikrer et bæredygtigt byggeri, men også fremmer en bredere og hurtigere omstilling af branchen.