Cirkulære Byer
- – Seks byer, der bliver udvalgt på baggrund af en ansøgning, bliver inviteret til at deltage i et to-årigt udviklingsforløb.
- – Byerne skal have høje ambitioner om at arbejde både systematisk og i praksis med lokale cirkulære udfordringer i tæt samarbejde med virksomheder, forskningsmiljøer, borgere og andre danske byer.
- – Byerne skal kunne tage afsæt i egne lokale handlingsplaner og problemstillinger og vil få tilknyttet en ekspertrådgiver.
- – Ansøgningsfristen er den 28. januar 2022.
Forestil dig en by uden affald. Hvor alt er designet og bygget i genanvendte materialer, og hvor borgerne let kan dele, leje og bruge byens ressourcer igen og igen.
Denne vision for cirkulære byer er ikke blot ønsketænkning. Det er en absolut nødvendighed, hvis vi skal nå de ambitiøse nationale klimamål om 70 % reduktion i 2030 og total CO2-neutralitet i 2050.
Byerne spiller en afgørende rolle i det samlede klimaregnskab: I dag udleder verdens byer tilsammen 70 % af verdens drivhusgasser og forbruger over 60 % af de samlede ressourcer. Selv om mange danske byer har formået at reducere deres klimaaftryk, har flere kommuner stadig svært ved at få gennemført de radikale forandringer, en total cirkulær omstilling kræver. Det gælder især samarbejde på tværs og inddragelse af nye partnere.
Derfor lancerer Dansk Design Center og Clean, Danmarks miljøklynge, nu innovationsforløbet ‘Cirkulære Byer’, hvor danske kommuner kan prøve kræfter med omlægningen til en cirkulær økonomi.
Projektet er støttet af Realdania, som gennem en række indsatser og projekter arbejder for at styrke cirkulær økonomi – særligt i byggeriet. I dette projekt håber man, at de kommuner, der udvælges til innovationsforløbet, kan blive frontløbere på området og på sigt generere vigtig viden til andre kommuner, der gerne vil arbejde med cirkulær økonomi:
Simon Kofod-Svendsen, projektchef i Realdania, siger:
– Der ligger et enormt potentiale i at få kommunerne med som aktive spillere på den cirkulære dagsorden – fordi de har den direkte kontakt til borgere, civilsamfund og lokale virksomheder. Alle sammen vigtige aktører og partnere, når der skal udvikles konkrete løsninger, som fordrer genanvendelse og genbrug i den enkelte kommune. Det unikke ved innovationsforløbet her er, at kommunerne får god faglig støtte og sparring undervejs i et svært skifte, samtidig med at de understøttes i at samarbejde på tværs af forvaltninger.
Samarbejde på tværs
I det to-årige forløb vil kommunerne blandt andet blive trænet i, hvordan de med udgangspunkt i borgernes behov kan finde cirkulære løsninger på konkrete problemstillinger i samarbejde med private virksomheder. Derudover vil forløbene have til formål at hjælpe kommunerne med at samarbejde på tværs af forvaltninger, kontorer og kommunegrænser.
Forløbene er bygget op omkring designtænkning, der tilbyder en lang række værktøjer til at løse netop disse udfordringer. Hvert forløb vil munde ud i en prototype på en løsning, der kan testes blandt de relevante brugere.
– Først og fremmest skal kommunerne kunne samarbejde mere systematisk internt, når det kommer til bæredygtighed. Det hjælper jo ikke, at der sidder en forvaltning med ansvar for bæredygtighed, hvis eksempelvis indkøb og drift ikke lever op til kravene, siger Christian Bason, CEO, Dansk Design Center, og fortsætter:
– Dernæst skal der skabes flere og stærkere partnerskaber med erhvervslivet. Virksomhederne spiller en afgørende rolle, hvis forandringen skal vare ved og udløse nye vækst- og jobmuligheder. Vi bruger design som metode, fordi design er det bedste værktøj til at sætte en fælles retning, sikre innovation og sørge for, at man får inddraget alle relevante medspillere undervejs.
Danske frontløbere
Innovationsforløbene vil ikke blot sætte kommunerne i stand til at løfte indsatsen lokalt, kommunerne vil også få værktøjerne til at lede og inspirere andre byer til at følge i deres fodspor.
Og det er helt afgørende, at danske byer får en ledende rolle, siger Henrik Bjørnager, international direktør i Danmarks miljøklynge Clean:
– Innovation kræver, at alle samfundets sektorer er inddraget. Danske startups og SMV’er er drivere for nye, innovative løsninger, som har potentiale til at gøre vores byer mere cirkulære. Projekter som dette sørger for, at den stigende volumen af startups og innovative SMV’er i Danmark – og deres løsninger – kommer bredere ud, til gavn for resten af samfundet. Derudover bidrager det til, at innovative løsninger udvikles med udgangspunkt i eksisterende udfordringer og resulterer i løsninger, der sætter nye standarder.