Det er ikke en helt nem opgave at bygge i et område med det fredede Bispebjerg Hospital som nærmeste nabo.
Men det er realiteten for opførelsen af det 2.450 m2 store Uddannelsescenter Bispebjerg i København.
Derfor har BBP Arkitekter, totalentreprenør på projektet, Skou Gruppen, og rådgivende ingeniør Dominia både kigget mod mere bæredygtige løsninger og alternativ byggeteknik for at skabe et inspirerende miljø for den fremtidige læring og forskning:
– Det gamle Bispebjerg Hospital er opført i en epoke, der var præget af Bedre Byggeskik. Og det er faktisk samme byggeskik, hvad angår murværket, vi er gået tilbage til i opførelsen af Uddannelsescenter Bispebjerg, siger arkitekt Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter.
Ebbe Wæhrens tilføjer:
– Arkitektonisk skal den nye bygning spille de andre bygninger gode, sådan som vi kender det fra et orkester, hvor helheden er det vigtigste. Det kræver, at det nye medlem af ensemblet også skal kende den gamle melodi, så der kan opstå en harmoni måske med en twist, tilføjer han.
Byggeteknik giver CO2-besparelser
Uddannelsescentrets skelet opføres i CLT-træ (Cross Laminated Timber), og for at byggeriet hænger sammen med de historiske omgivelser, opfører man en skalmur i røde mursten uden om træskelettet.
De røde mursten er genbrugssten fra den nedrevne kirkemur fra Bispebjerg Kirkegård, og murstenene stammer endda fra det samme teglværk som dem, der er benyttet til det gamle Bispebjerg Hospital. Desuden kommer murerne til at anvende en hydraulisk kalkmørtel, som er den traditionelle mørtel uden cement, hvilket også betyder, at murstenene kan genbruges endnu engang ude i fremtiden.
Læs også: Byggeriet har stået stille siden maj 2022 – nu er ny hovedentreprenør på plads
– Det bliver et specielt og meget flot hus med et flot mønstret murværk og med mange detaljer som svaleredekasser, indflyvningshuller til mursejlere langs det ene tagskæg plus runde og buede vinduer, siger Allan Wissing, projektleder for Skou Gruppen.
Mindre udledning end først planlagt
Skou Gruppen har tilsluttet byggeriet til den frivillige bæredygtighedsklasse, hvor man forpligter sig til at bygge med maksimalt 8 kg CO2 per m2, hvilket er lavere end bygningsreglementets krav på 12 kg CO2 per m2.
Oprindeligt var målet at bruge 380 tons mindre CO2 end i et tilsvarende betonbyggeri, men målet er øget til 500 tons mindre CO2 undervejs i planlægningen ved fortsat at lede efter bæredygtige løsninger.
Bl.a. er CO2-forbruget reduceret i tagkonstruktionen. Undervejs fandt projektgruppen nemlig ud af, at der kunne spares yderligere CO2 ved at sænke sternhøjden med 2 meter og i stedet for et fladt tag at konstruere et saddeltag med gitterspær, hvor der er et største spænd og dermed et mindre forbrug af materialer.
Statikken en udfordring
Allan Wissing fortæller videre, at trækonstruktionen kommer til at gå igen i uddannelsescentrets indretning, hvor der er synlige træribbe i loftet, og trækonstruktionen er synlig på væggene:
– Med det store spænd på dækkene har det været udfordrende at få statikken til at gå op, men det er lykkedes at finde en løsning med det hidtil største trædæk i Danmark, der får et spænd på 11,5 meter, forklarer han.
Læs også: Rambøll valgt som rådgiver på Novos nye lab til knap en 1 milliard
Udgravning til parkeringskælder begyndte i juni 2023, og der er blevet fjernet 16.000 tons jord. Nu er arbejdet med at etablere beton, tæppedræn og kloakering gået i gang, og til november 2023 kommer elementer til konstruktion af parkeringskælderen.
Uddannelsescentret forventes at være klar til indflytning i begyndelsen af 2025.