EPD
- En EPD (Environmental Product Declaration), kan beskrives som et byggeprodukts miljømæssige ‘varedeklaration’ og er en standardiseret metode til kortlægning og indsamling af de data, der ligger til grund for deklarationen.
- I en EPD på produktniveau (som VM Mørtels) undersøges:
- – Råmaterialer
- – Transport
- – Fremstilling
- En EPD kan også indeholde oplysninger om bl.a.:
- – Indbygning
- – Brug
- – Vedligeholdelse
- – Udskiftning
- – Energiforbrug
- – Vandforbrug
- – Affaldsbehandling
- – Bortskaffelse
- – Genbrug
- – Genanvendelse
Der er gået mode i at få lavet en EPD for leverandører til den danske byggebranche – og med god grund – for en EPD kan betyde tilvalg i stedet for fravalg hos bygherrer, arkitekter og totalentreprenører, der f.eks. står med et byggeri, der skal GDPR-certificeres eller svanemærkes.
Det er også en af bagtankerne for VM Mørtel i Vrå, der har fået udarbejdet en EPD efter anerkendte europæiske og internationale standarder.
– Det betyder, at vi nu kan dokumentere vore produkters indvirkning på miljøet i de forskellige faser af produktets livscyklus, siger direktør Leif Sørensen:
– Hos VM Mørtel ønsker vi at være på forkant med udviklingen, og da vi lige nu oplever, at der kommer flere og flere krav om dokumentation til bæredygtig produktion, og at antallet af miljømæssige krav kun vil vokse yderligere i fremtiden, var det naturligt for os at få udarbejdet en EPD-deklaration – eller miljøvaredeklaration – udarbejdet i henhold til EN 15804.
Kan benyttes i DGNB-certificeret byggeri
EPD-deklarationen er tredjeparts verificeret i henhold til ISO 14025, således at en uvildig tredjepart har gennemgået det omfattende grundlæggende materiale. I dette tilfælde det rådgivende ingeniørfirma Niras.
– Hovedparten af fremtidens større byggerier opføres eksempelvis efter DGNB-normen, og med en EPD-deklaration kan vores produkter nu uden problemer benyttes i DGNB-certificeret byggeri, siger Leif Sørensen, der kalder udarbejdelsen af en EPD-deklaration for en stor investering.
– Vores produkter er i forvejen CE-mærket, og vi arbejder løbende på at optimere vores recepter samt nedbringe energiforbruget til bl.a. tørring af sand, understreger Leif Sørensen og tilføjer, at mørtelværket med deklarationen i hånden nu står endnu bedre rustet til at deltage i fremtidens byggeri.
De mange bæredygtige forkortelser, der benyttes i byggeriet i dag, kan efterhånden volde kvaler for mange. Find hjælp her.