Earth Overshoot Day: Realdania og Villum Fonden vil sænke klimaaftrykket fra nybyggeri

Med en bevilling på 60 mio. kr. vil Realdania og Villum Fonden udvikle en ny, fælles indsats, der skal skubbe det danske boligbyggeri i en markant grønnere retning. Der er også brug for, at byggeriets parter deltager, lyder opfordringen.
Danmark er trods sin relativt lille størrelse en væsentlig bidragsyder til global opvarmning og klimaforandringer. Hvis vi skal ændre på vores enorme aftræk på klimaet, skal byggeriet bygges med et markant lavere klimaaftryk. Foto: Heine Pedersen
Danmark er trods sin relativt lille størrelse en væsentlig bidragsyder til global opvarmning og klimaforandringer. Hvis vi skal ændre på vores enorme aftræk på klimaet, skal byggeriet bygges med et markant lavere klimaaftryk. Foto: Heine Pedersen

I dag har Danmark opbrugt den del af jordens ressourcer, der burde være os til del set ud fra vores befolkningsantal. Earth Overshoot Day hedder dagen, hvilket betyder, at der ikke burde være mere energi, mad eller vand til os, hvis regnskabet skulle gøres helt lige op.

Danmark er to dage tidligere på den end sidste år, mens Qatar allerede d. 10. februar strøg over linjen som verdens første land til at opbruge sine ressourcer. Først d. 20. december krydser Jamaica linjen, mens en del udviklingslande ikke når at opbruge deres fiktivt tildelte ressourcer. Tallene er udregnet ud fra en kompleks formel, og viser, at hvis vi fortsætter sådan her, skal Danmark alene bruge fire kloder for at kunne opretholde vores høje forbrug.

I Danmark står den derfor på overforbrug og ekstra pres på klimaet resten af året – blandt andet fra vores bygninger, som udgør en stor del af Danmarks klimaaftryk.

Med et nyt partnerskab og 60 mio. kr. vil Realdania og Villum Fonden derfor inspirere og udfordre designere, entreprenører og bygherrer til at opføre en række eksempler på boliger, hvor rammen for de grønne ambitioner sprænges – og hvor ressourceforbruget holdes til én jordklode om året.

Det skal der laves om på med fokus på en af de sektorer, der står for en stor del af vores samlede udledning af CO2 og andre drivhusgasser – nemlig byggeriet. Med en samlet bevilling på 60 mio. kr. vil den filantropiske forening Realdania og den almennyttige fond Villum Fonden udvikle en ny, fælles indsats, der skal skubbe det danske boligbyggeri i en markant grønnere retning – i tæt samarbejde med de førende aktører på det danske boligmarked.

Branchen skal øge tempoet

Selvom den grønne omstilling i byggeriet allerede er i gang, er der ifølge Realdania og Villum Fonden brug for at skabe tværgående samarbejder for at øge både tempoet og ambitionerne. Det kræver mod hos alle byggeriets aktører at gå nye veje. Det vil de to samarbejdspartnere gerne bidrage til at løfte med den fælles indsats:

– Kernen er at få aktørerne på markedet for boligbyggeri i Danmark til at lege med og eksperimentere sammen med os. Derfor en stor opfordring herfra til landets almene boligorganisationer, pensionskasser, private udviklere, entreprenører og husbyggere om at gå med i samarbejdet. Vi håber, at de – sammen med os – vil være med til at gå foran og overkomme de risici og barrierer, som følger med et klima-lederskab, så vi kan bygge ambitiøse eksempler på attraktive boliger, hvor klimaaftrykket er reduceret til en fjerdedel. Og hvor al den nye viden og innovation, vi forhåbentlig genererer undervejs i indsatsen, bliver sat i spil og prøvet af, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Ambitionen er, at eksempelbyggerierne kan skabe samarbejde, inspirere og udfordre både byggebranchen og forbrugerne og derved stimulere efterspørgslen efter mere bæredygtige boliger i Danmark.

Det bliver virkeligt svært

Indsatsen har fået titlen ‘Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’, og det er der en rigtig god grund til:

– Vores mål er at understøtte udviklingen af nye løsninger, der kan reducere klimaaftrykket til en fjerdedel. Vores bygninger står for over en tredjedel af vores drivhusgasudledninger. Derfor ville det mest bæredygtige være helt at undlade at bygge. Men det er ikke realistisk. I stedet må vi tænke og bygge helt anderledes. Vi vil gerne være med til at inspirere og demonstrere, hvordan vi kan bygge nye boliger med et markant mindre klimaaftryk, udført i materialer og på en måde som gør det bæredygtigt, både klimamæssigt og økonomisk, så vi kan sætte dem i produktion i stor skala. Det bliver virkeligt svært, og vi kender ikke vejen til målet, men det er tvingende nødvendigt at begynde rejsen, fordi klimakampen er obligatorisk, og det byggede miljø må give sin del, siger Lars Hansen, direktør i Villum Fonden.

Den næste generation skal til orde

Samarbejdet mellem Realdania og Villum Fonden skal også fremme ny viden og innovation. Og det skal bidrage til at overkomme de risici, som kan opstå, når nye metoder og materialer bringes i spil. Det handler blandt andet om at teste og dokumentere forskellige løsninger, materialer, metoder og processers indflydelse på boligbyggeriets klimaaftryk. Derudover skal de bedste eksempler på boligbyggerier med lavt klimaaftryk indsamles og formidles til den danske byggebranche.

Undervejs vil Realdania og Villum Fonden også invitere den næste generation – landets unge rådgivere, arkitekter og konstruktører – ind i arbejdet for at få deres bud på, hvordan vi skal bo mere bæredygtigt i fremtiden.

– Vi vil meget gerne bringe de unge til orde i denne indsats og få deres perspektiver og bud på, hvilke løsninger, komponenter og metoder, vi skal bruge i fremtiden for at bygge svarende til de ressourcer, vi rent faktisk har til rådighed på vores planet. Det er dem, der skal leve med konsekvenserne af vores klimahandlinger, siger Nina Kovsted Helk.

Forbrugerne skal efterspørge boliger med lavt klimaaftryk

En anden afgørende medspiller i indsatsen er forbrugeren. Ifølge Lars Hansen er det også her, en stor del af den nødvendige forandring skal ske.

– Der er brug for, at vi som bolig-forbrugere stiller flere krav og ikke blot accepterer de bygninger, der allerede udbydes. I takt med at vi vænner os til at sortere affald, transportere os på nye måder, overveje forbrugsmønstre osv., skal vi også blive klogere på det klimaaftryk, som vores bolig sætter. Det er for de fleste den største andel af deres samlede klimaaftryk. Derfor håber vi, at erfaringer og resultater fra vores indsats kan være med til, at forbrugerne øger efterspørgslen efter boligbyggeri med lavt klimaaftryk, siger Lars Hansen.

Læs mere om Boligbyggeri fra 4 til 1 planet her.

Relateret indhold