Der bliver arbejdet intensivt med diverse bæredygtighedstiltag i udviklingen af Lidl Danmarks ejendomsportefølje. Det har nu kastet både en DGNB Platin-certificering og en -Diamant-udmærkelse af sig til kædens hovedkontor i Aarhus. Lidls hovedkontor er for nuværende den eneste ‘bygning i drift’ i Danmark, som kan bryste sig af at have både Platin-certificeringen og Diamant-udmærkelsen.
Det 20.000 kvm store byggeri huser virksomhedens cirka 350 medarbejdere på hovedkontoret samt en 1.200 kvm stor butik i stueetagen. Dertil kommer et parkeringshus med 350 pladser, der er en vigtig del af den nye infrastruktur i området. P-huset er opført i samarbejde med Aarhus Kommune.
Se billederne: Derfor opnår kollegie DGNB Diamant
Alt under lup
Pt. er der kun fire andre bygninger i certificeringstypen ‘bygninger i drift’ i Danmark, som har opnået Platin-certificeringen. 11 er præcertificerede.
At opnå DGNB Platin kræver en omfattende vurdering af bygningens miljømæssige, økonomiske og sociale bæredygtighed. Det indebærer alt fra brugen af vedvarende energi og miljørigtig affaldshåndtering til at sikre et sundt og produktivt indeklima for medarbejderne. Afdelingschef i byggeteknisk afdeling i Lidl, Orhan Ongun, fortæller, at det har været en lang og lærerig proces:
”DGNB Rum er en milepæl”: Lejemål opnår første certificering
– Vi har i byggeriet af vores nye domicil taget alt fra bygningens mindste byggesten til den daglige brug under lup for at sikre, at alt stemmer overens med Lidls DNA. Det betyder fuldt fokus på at finde de helt rigtige miljømæssige og genanvendelige materialer og at designe det bedst tænkelige arbejdsmiljø for vores kolleger.
En blåstempling
Sammen med Platin-certificeringen tildeles byggeriet ligeledes Diamant-udmærkelsen, som gives til bygninger af særligt høj arkitektonisk kvalitet med fokus på holdbarhed og robusthed, sammenhæng med nærområdet, materialevalg og indeklima.
Udviklings- og ejendomsdirektør i Lidl, Mads T. Nielsen, siger:
Udviklingen inden for cirkulært byggeri går alt for langsomt
– Vi tager ansvar for det samfund, vi er en del af. Det gør vi på mange måder. Det har vi gjort på sundhedsområdet, hvor vi har lavet en ambitiøs strategi for udfasning af tobak, men det gælder også, når det kommer til, hvordan vi udvikler vores ejendomsportefølje bedst muligt. Og derfor er den nye certificering en blåstempling af vores arbejde.
Et godt eksempel
Det er Rådet for Bæredygtigt Byggeri, der varetager DGNB-certificeringen i Danmark. Direktør for certificeringer og teknisk udvikling, Frederik Waitz Søborg, siger:
Nyt forsikringsdomicil i Cortex Park får et grønt skær
– Lidls nye hovedkontor er et rigtig godt eksempel på et byggeri, hvor man har arbejdet struktureret med DGNB fra de allertidligste faser af byggeriet. Det har resulteret i et byggeri, der passer ind i Godsbanearealets rå og rustikke historie, og som åbner op ud mod det omgivende byrum. Samtidig har der været stort fokus på at skabe en fleksibilitet i huset, og man har valgt materialer, der både er holdbare og giver mulighed for at transformere over tid.
Lidls nye hovedkontor er tegnet af Link Arkitektur og opført af Per Aarsleff som totalentreprenør med Niras som byggerådgiver. Det stor færdigopført i slutningen af 2023.