På BIM World Copenhagens første dag var der gang i snakken både før og efter oplæggene på scenerne. Her var den generelle holdning, at den digitale udvikling for alvor tager fart nu – men også, at branchen står over for udfordringer, som kun løses, hvis den står sammen og tilegner sig den nødvendige viden.
Anders Hougaard, byggeteknisk konsulent, FSB:
– Hver især og som branche skal vi altid forbedre os, og vi skal hele tiden holde os opdaterede på udviklingen. Samtidig kan man hurtigt blive forblændet, så det er vigtigt, at vi stiller os kritiske over for de løsninger, vi bliver præsenteret. Som alment boligselskab er der ikke uanede økonomiske midler at optimere for.
BIM World åbner: Digitalisering er fremtiden – i samspil med mennesket
– I mange år var BIM måske lidt svært af forholde sig til. Der blev udviklet en masse, men hvad kunne og skulle det bruges til og hvordan? Nu er der sket stor udvikling, hvor løsninger er blevet nemmere at arbejde med, og konkret kan man aflæse resultaterne, så det er godt at komme herind og blive klogere på de seneste tiltag og innovationer.
Laura Gosmino, arkitekt og forretningsudviklingschef:
– Branchen står overfor store udfordringer med stigende kompleksitet, som fortsat bliver udfordret af, at beregninger af bygningers samlede klimaaftryk ikke altid er funderet på det samme datagrundlag.
– Samtidig kan vigtig vidensdeling gå tabt ved dårlig eller manglende samarbejde på tværs af branchen. Konkurrence og samarbejde kan skabe innovative løsninger, men uden en fælles forståelse kan disse løsninger stå isoleret i et stadigt mere komplekst miljø, der bliver sværere at navigere og evaluere.
– Gennem samarbejde kan mangfoldigheden af innovative løsninger samles og konsolideres for at etablere standardiserede rammer, der fører til mere og mere ambitiøse benchmarks – som er afgørende for at fremme den grønne omstilling.
Byggeriet hænger i data-bremsen: ”Du er selv eksperten”
– Kompleksiteten stammer også fra den vigtige mangfoldighed af virksomheder, der varierer i størrelse, kompetencer osv. Derfor, selvom bæredygtighedsmålene er de samme, skal hver virksomhed have sparring og vejledning til de digitale ændringer og samarbejder, der kan implementeres mest effektivt og giver mest mening for dem, for at nå disse mål.
Anders Skovgaard Merkel, seniorspecialist, projekterende landskabsarkitekt og BIM-manager, WSP:
– De seneste 4-5 år er der virkelig kommet gang i udviklingen, og det skyldes bl.a. de stigende krav – lovgivningsmæssigt, men også fra kunder, som betyder, at virksomheder bliver ramt direkte på indtjeningen, hvis de ikke følger med efterspørgslen.
Ekspert: Byggeriet gemmer på et enormt digitalt potentiale for at nedbringe CO2-udledninger
– Som landskabsarkitekt mærker vi det også. Det er ingen hemmelighed, at vores faggruppe ikke tidligere har været BIM-frontløberne, men der er nu også kommet meget udvikling til os, som der ikke har været tidligere.
– Kan udviklingen så gå for hurtigt? Jeg mener, at hurtig fremgang er bedre end langsom stagnation, og her er det op til virksomhederne selv at holde sig opdateret – ellers bliver det meget svært.