De kæmper alle for bæredygtighed hver dag – hvem skal vinde ildsjælepris?

De tre passionerede bæredygtighedskæmpere Kent Fonseca, Anne Katrine Harders og Kirstine Bendtsen er alle indstillet til Det Bæredygtige Element - Ildsjæle-prisen. Vinderne af i alt tre bæredygtighedspriser kåres på Building Green 2023.
Hvem skal stå her i spotlightet, når de tre priser Det Bæredygtige Element uddeles d. 2. november? Tre bæredygtige ildsjæle, tre løsninger og tre bæredygtige samarbejder er nomineret. Foto: Getty Images
Hvem skal stå her i spotlightet, når de tre priser Det Bæredygtige Element uddeles d. 2. november? Tre bæredygtige ildsjæle, tre løsninger og tre bæredygtige samarbejder er nomineret. Foto: Getty Images

Torsdag den 2. november kl. 12.05, når Building Green er i fuld gang, vil store dele af de besøgende formentlig samle sig foran hovedscenen, hvor årets modtagere af de tre Det Bæredygtige Element-priser bliver offentliggjort.

Ikke færre end 35 indstillinger til Det Bæredygtige Element er tikket ind, men kun ni er med i det endelige opløb.

Herunder kan du se, hvorfor det er netop de ni, der er med i slutspurten:

Det Bæredygtige Element – Ildsjælen

Kent Fonseca, Stark

Kent Fonseca er en ildsjæl i arbejdet med ‘operationel bæredygtighed’ og har spillet en afgørende rolle i Starks Gentræ-koncept, der systematisk fremmer genbrug og gensalg af materialer.

En væsentlig del af hans arbejde handler om at gøre bæredygtighed operationelt for håndværkere og de udførende i byggebranchen – og det gør han med stor passion og entusiasme, som smitter af på alle omkring ham.

Han motiverer desuden til samarbejde på tværs, og uddanner hver dag entreprenører, bygherrer og håndværkere til at være mere bæredygtige og cirkulære.

Anne Katrine Harders, programleder, moderator, ph.d., bestyrelsesmedlem, Dansk Arkitektur Center

Anne Katrine er en af dem, der læner sig frem på ‘øretævernes holdeplads’. Er en fremragende debattør og facilitator. Hun har vist en imponerende udvikling gennem årene, ved konstant at stille de udfordrende spørgsmål i forsøget på at skubbe branchen mod en lysere fremtid.

Hendes arbejde hos morgenDAC er et lysende eksempel på hendes konstruktive og undersøgende tilgang til byggeri og arkitektur.

Kirstine Bendtsen, projektudvikler, AKF

Kirstine Bendtsen er en frontløber inden for byggeri med biobaserede byggematerialer.

Fælleshusene i halm, som hun og ejendomsselskabet AKF har realiseret i samarbejde med EcoCocon og JDH-Byg, er med til at vise branchen, at et lille projekt kan gøre en stor forskel. Projektet er et foregangseksempel på, at det kan lade sig gøre. Med tålmodighed og detaljeorientering kan man komme langt, og Kirstine Bendtsen formår at imponere med hendes ukuelige ambition om at ændre ‘business as usual’.

I 2022 var det Hanne Tine Ring Hansen fra Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, der løb med ildsjæleprisen. I år har hun været med i fagjuryen, der har udvalgt de ni nominerede. Arkivfoto
I 2022 var det Hanne Tine Ring Hansen fra Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, der løb med ildsjæleprisen. I år har hun været med i fagjuryen, der har udvalgt de ni nominerede. Arkivfoto

Det Bæredygtige Element – Løsningen

Less

Murstene Less, som Egernsund Wienerberger lancerede i maj 2023 består af 15 % mindre råmateriale og produceres udelukkende med certificeret biogas og grøn vindmølleenergi. Det betyder, at den reducerer CO2-udledningen i produktionen med 70-90 % sammenlignet med en traditionel mursten produceret med naturgas. For hele produktets livscyklus ligger CO2-reduktionen mellem 50-60 %.

Less er et godt eksempel på et traditionelt byggemateriale med en mindre CO2-påvirkning.

Re-handle

Re-handle blev til på baggrund af en livscyklus vurdering (LCA) af virksomheden d lines greb, armaturer og øvrige dele. På det grundlag kunne virksomheden, der udvikler og håndforarbejder holdbare, arkitektoniske løsninger til døren og badeværelset i syrefast rustfrit stål, dokumentere, hvordan de bedre kan udnytte ressourcerne ved at bevare deres produkter i værdikæden og lade dem indgå i produktionen igen.

Samme produkt kan genbruges op til fire gange, hvilket sikrer en levetid på op til 100 år.

Nauticon

Nauticon er baseret på en samlet vision om at fremme cirkularitet i byggeriet ved at demontere Nauticon-bygningen og anvende materialerne i nye bygninger. Dette spiller ind i et centralt element af det regenerative byggeri, hvor så mange eksisterende ressourcer udnyttes i stedet for at påvirke planeten med udvinding af nye ressourcer.

Danica Ejendomme, Søren Jensen, Tscherning og Artelia har et stærkt, fælles fokus på at se og løfte samtlige af de tilgængelige materialer i bygningerne som ressourcer og bevare dem der, hvor de skaber størst værdi.

Der plejer at være mere end fuldt hus foran hovedscenen, når Det Bæredygtige Element uddeles. I år kåres vinderne d. 2. november kl. 12.05. Arkivfoto
Der plejer at være mere end fuldt hus foran hovedscenen, når Det Bæredygtige Element uddeles. I år kåres vinderne d. 2. november kl. 12.05. Arkivfoto

Det Bæredygtige Element – Samarbejdet

A guide to Danish Architecture. Towards the UN Sustainable Development Goals

Katrine Østergaard Bang og Birgitte Lindegaard Jensen er nomineret for samarbejdet og indholdet i guidebogen ‘A guide to Danish Architecture. Towards the UN Sustainable Development Goals’ udgivet i foråret 2023

Bogen består af 60 danske bygge- og byudviklingsprojekter, herunder renoverings- og transformationsprojekter, samt træbyggerier og byrum, som går i samspil med naturen for at opretholde biodiversitetsbalancen, og skabe en balance mellem byliv og livet i naturen.

Bogen er blevet til i et unikt samarbejde mellem en lang række aktører over hele Danmark. Danske tegnestuer blev inviteret til at byde ind med projekter via et Open Call, og ud af 250 indstillede projekter blev de 60 projekter udvalgt.

Bystart: En bæredygtig vej til byudvikling

Bystart er nomineret for samarbejdet mellem Urban Power og Rådet for Bæredygtigt Byggeri, der sammen har udviklet værktøjet med støtte fra Realdania.

Dialogværktøjet er udviklet til at håndtere og integrere bæredygtige valg inden for byudviklingsprojekter. Værktøjet hjælper kommuner, rådgivere og professionelle bygherrer med at styrke samarbejdet, prioritere indsatsen og gøre processen overskuelig.

Bystart er udviklet til at skubbe bæredygtighed i byudvikling fra holdning til handling – i tæt samarbejde med en række aktører for at sikre, at værktøjet er relevant og anvendeligt på tværs af fagligheder.

LCAcollect.dk

LCAcollect er nomineret for samarbejdet mellem Cowi og Arkitema, der oprindeligt udviklede værktøjet, samt Molio, Rambøll og Rådet for bæredygtigt byggeri, der efterfølgende har været med til at videreudviklet det.

LCAcollect er udviklet med det formål at skabe større transparens og mulighed for branche-samarbejde i forhold til klima og CO2-optimering af bygninger.

LCAcollect er en gratis platform, der hjælper aktørerne på et byggeprojekt til at arbejde på en standardiseret og ensartet måde i LCA-processen.

Relateret indhold