Bygninger skal bidrage til den grønne omstilling

Concito og Rådet for Grøn Omstilling sætter i et nyt projekt fokus på bygningers stadig større rolle i den grønne omstilling.
Måden vi bor på vil gennemgå forandringer i klimaets navn. Foto: Colourbox.
Måden vi bor på vil gennemgå forandringer i klimaets navn. Foto: Colourbox.

Projektets fokuspunkter

  • Bygningers klimaaftryk i materialevalg, opførelse, drift, renovering og bortskaffelse, herunder om behovet for bygningsareal pr. person kan mindskes samtidig med at anvendelsen forbedres.
  • Bygningers funktion og rolle i gennemførelsen af elektrificering af energisystemet, aflastning af el-nettet og varmeforsyningen samt transporten.
  • Sikringen af det bedste indeklima- og komfortniveau for beboerne.
  • Bygningers samspil med det omgivende samfund og som vigtige elementer i et socialt og klimamæssigt velfungerende by- og landsamfund.
  • Klimaændringernes betydning for planlægning og tilpasning af nyt byggeri eller renovering af eksisterende.

Vi skal bo, arbejde og undervises i bygninger, som er sunde og rare at være i. Samtidig skal bygningerne bidrage til at opfylde de nationale klimamål og til et mere bæredygtigt samfund generelt.

Den vision vil Concito og Rådet for Grøn Omstilling arbejde for at fremme i et stort, nyt projekt “Bygninger og grøn omstilling”, som er støttet af den filantropiske forening Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

– Måden vi bygger på og selve bygningers rolle i samfundet skal ændre sig i omstillingen mod et klimaneutralt Danmark. Vi ser frem til at sætte fokus på de mange nye tendenser og krav udefra, som påvirker byggebranchen. Det er vores ambition, at vi med projektet medvirker til at fremme mere bæredygtige og klimavenlige bygninger i fremtiden, siger projektleder og seniorkonsulent i Concito, Camilla Damsø Pedersen.

Byggeriet vil ændre sig

Projektet skal bidrage med viden om, hvilke nye tendenser og krav der kommer til at påvirke byggebranchen, og hvordan de krav bedst håndteres. For bygninger vil fremover få en udvidet rolle, hvor de også skal være mere bæredygtige, klimavenlige og sunde. Derudover skal de spille sammen med stadig mere elektrificerede energisystemer for både el og varme, levere opladning til transporten, være sikret mod klimaforandringer samt være med til at skabe sociale fællesskaber.

Projektet har derfor en bred tilgang, hvor der ses på alt fra materialevalg, drift, energiforsyning, indeklima, renovering og nedrivning til bygningernes sociale funktion i forhold til eksempelvis at modvirke ensomhed.

– Danmark står over for en stor opgave, når vi skal være klimaneutrale i 2050. Der er behov for et langt større fokus på, hvordan bygninger kan bidrage til omstillingen af vores energisystem og til et mere bæredygtigt samfund, siger seniorkonsulent i Rådet for Grøn Omstilling Christian Jarby.

EA Energianalyse og Teknologisk Institut indgår i projektet som faglige videnspartnere.

Relateret indhold