Building Green åbner: Kendt forsker frygter biodiversitetskrisen mere end klimakrisen

Dørene er netop åbnet til den 13. udgave af det populære event i Forum i København, hvor godt 8.000 fagfolk vil samles over de næste to dage, der også byder på over 150 talere - under temaet 'Det regenerative byggeri'.
Katherine Richardson, professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet.
Katherine Richardson, professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet.

– Mange af jer vil ikke kunne lide mine budskaber.

Sådan lød det fra Main Stage, hvor Katherine Richardson netop har holdt åbningstale ved Building Green i Forum.

Ingen kan spise penge. Ingen kan tage penge på og holde varmen. Jorden er vores ægte valuta.

Katherine Richardson

Den navnkundige professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet konkluderede, at dét at “bygge grønt” i flere år udelukkende har fokuseret på byggeriets og bygningernes effekt på klimaet. Hun oplever dog en stigende erkendelse og forståelse for, at biodiversitetskrisen er mindst lige så bekymrende som klimakrisen.

Læs også: Naturen rykker ind på Building Green: “Branchen har brug for et skub til mere handling”

Mange af de besøgende, der kort forinden havde ventet i lange køer uden for Forum, havde samlet sig foran hovedscenen, hvorfra Katherine Richardson tog udgangspunkt i, hvordan den nuværende forståelse af “grønt byggeri” passer til de dobbelte kriser med klima og biodiversitet:

– Vi tror, at det hele handler om klima, og vi sætter lighedstegn mellem klima og bæredygtighed. Jeg er mere bekymret for biodiversitetskrisen end klimakrisen. For klimaet kan vi få styr på, hvis vi politisk og økonomisk vil. Men hver gang, vi mister en organisme, kan vi ikke få den tilbage. Vi får ikke flere ressourcer, sagde hun og tilføjede:

– Men vi skal forstå, at vi mennesker kan ændre udviklingen. Vi har magten til at ændre forholdene på jorden. Ingen kan spise penge, ingen kan tage penge på og holde varmen. Jorden er vores ægte valuta.

Imponerende line-up

Dermed er eventen for alvor i gang, og fokus er rettet mod ‘Det regenerative byggeri’, som vil fylde på gangene, standene og scenerne de næste to dage.

– Vi er meget imponerende over, hvordan talere og vores partnere har grebet det meget ambitiøse tema i år, lyder det fra direktør Sarah Elhauge, Building Green.

Hun henviser bl.a. til de over 150 talere, der fra fem scener vil informere, udfordre og debattere de store og vigtige spørgsmål for ikke kun branchen og samfundets bedste, men hele klodens.

De mange besøgende foran Forum kort før dørene åbner.
De mange besøgende foran Forum kort før dørene åbner.

Blandt årets talere er også Anders Lendager (indehaver, Lendager Group), Flemming Rafn (partner, Tredje Natur) og Jan Gehl (grundlægger, Gehl – Making Cities for People), der har rådgivet ifm. byplanlægning i f.eks. København, Stockholm, Rotterdam, London, Melbourne, New York og Moskva.

Britiske Michael Pawlyn (arkitekt og direktør, Exploration Architecture) taler om regenerativt design og cirkulær økonomi, mens den walisiske, prisvindende arkitekt Amanda Levete (AL_A) vil bringe mennesker og natur mere sammen.

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen (Universal Futurist) mener, at nogle aktører bliver efterladt på den forkerte side af fremtiden, hvis ikke branchen går sammen om at løse nutidens udfordringer.

Desuden lægger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (Københavns Kommune) vejen forbi, og så Det Bæredygtige Element med de tre priser ‘Ildsjælen’, ‘Produktprisen’ og ‘Samarbejde’ kåres.

– Gå nu, hvis I vil leve i uvidenhed. Hvis I bliver, vil I ikke kunne glemme igen, som Katherine Richardson udtrykker det.

Den gratis registrering bliver byttet til adgangskort i indgangen.
Den gratis registrering bliver byttet til adgangskort i indgangen.

Relateret indhold