Fakta
- Om Urbantech
- Urbantech-programmet løber over i alt tre år og inviterer hvert år udvalgte startups fra urban tech-feltet med i et tre måneders accelerationsforløb med efterfølgende alumne-program. Både danske og udenlandske teknologi-startups kan ansøge om at være med. Det er anden gang, en række startups bliver udvalgt. Første gang var i sommeren 2019. BLOXHUB bliver den samlende venue for alle fysiske events, men grundet COVID-19 vil store dele af programmet i 2020 afholdes virtuelt.
- Urbantech er grundlagt af COWI, VKR Holding/VELUX og EWII, som alle investerer både tid og penge i programmet. Urbantech er desuden støttet af foreningen Realdania og Industriens Fond. Programmet faciliteres af Rainmaking i samarbejde med BLOXHUB, Dansk Design Center, Dansk Arkitektur Center og Amazon Web Services. Rainmaking driver og faciliterer programmet.
De seneste tre måneder har otte startups og de tre danske virksomheds-giganter Cowi, Ewii og Velux samarbejdet om at udvikle løsninger til fremtidens bæredygtige byer, og selv om covid-19 ændrede planerne for Urbantech, så kunne det ifølge Michael Ambjørn, CEO for Rainmakers, der afvikler Urbantech, ikke bremse innovationen og samarbejdet.
– Det har været et spændende år fuld af læring – og også udfordringer. Vi afsøgte i begyndelsen af året hele verden for startups, som jo regnede med, at verden bare ville fortsætte som normalt – det gjorde den jo så bare ikke. Det blev noget helt andet med Corona, fortæller Michael Ambjørn til Dagens Byggeri.
Samarbejde online
På grund af de mange rejserestriktioner blev setuppet lavet om, så deltagerne, der sidste år befandt sig i København under de 12 uger projektet varer, istedet sad på deres egne adresser rundt i verden og så foregik samarbejdet online.
Repræsentanter fra et par af de deltagende startups fra andre lande havde den 26. november fundet vej til Urbantech Demoday på Blox i København. Én af dem var Pranay Krishen fra det Madrid-baserede firma Linc.
– Vi har udviklet en ny hardware, der kan monitere energiforbruget i bygninger med en meget høj detaljeringsgrad, så vi særskilt kan undersøge en bygnings energiforbrug helt ned i de enkelte komponenter, og det har været en meget brugbar case at arbejde med som en del af vores Urbantech-partnerskab med Ewii, fortæller Pranay Krishen om samarbejdet som han og Ewii forventer meget af.
Et udfordrende år
Velux, der er en anden af de danske virksomhedsgiganter i Urbantech-programmet, har trods udfordringerne med covid-19 oplevet at både de deltagende startups og de danske firmaer bag projektet har fået øget udbyttet af samarbejdet med de mange startups i forhold til sidste år.
– 2020 har jo været et år med udfordringer på grund af covid-19, men trods det, så har andet år været et år, hvor vi har gjort brug af de learnings, vi havde sidste år og er faktisk kommet ind med mange flere relevante startups. Og det har også vist sig, igennem det arbejde vi har været igennem nu igennem de sidste 12 uger, hvor vi i dag står her ved demodagen, og føler vi står her med nogle startups, der er meget mere relevante for os, hvor vi måske har nogle af dem, som vi helt klart vil arbejde videre med bagefter, siger Tina Mayn, SVP i Velux.
Tina Mayn ser et fremtidigt samarbejde med de deltagende startups som det endegyldige mål med Urbantech, men de store danske virksomheder har også lært meget om sig selv og om den værdi, det kan bidrage med i en stor virksomhed, når startups kommer ind fra andre steder i verden og udfordrer de traditionelle måder at gøre tingene på.
Varige partnerskaber
Ifølge Martin Zillacus fra det finske startup VisiLean, der under Urbantech har arbejdet tæt sammen med Cowi, har både de deltagende virksomheder og startups haft stor gevinst af de tre måneders intense samarbejde.
– Man giver noget og man tager noget – begge parter har bidraget på hver sin måde, så vi ser det som en god begyndelse på et partnerskab, der kan fortsætte i lang tid fremover, lyder det fra Martin Zillacus
Til syvende og sidst gælder det for alle parterne om at medvirke til at forbedre verdens storbyer, og her hjælper årets startups i Urbantech ifølge Michael Ambjørn udviklingen godt på vej.
– Det, det alt sammen har til fælles, det er, at det kan hjælpe os med at gøre byerne mere bæredygtige, slutter Michael Ambjørn.
Se video med flere interviews med nogle af årets startups og billeder fra Urbantech Demoday i videoafspilleren øverst i artiklen.