Alle iværksættere kan søge om 25.000 kroner

Har du en idé til at gøre byggeriet mere bæredygtigt, innovativt eller produktivt, så åbner Boligfonden Kubens Spirekasselegat på mandag igen for ansøgninger.
Dette års modtagere af Spirekasselegatet sammen med direktør for Boligfonden Kuben, Sidse Buch, og formand for bestyrelsen i Boligfonden, Kuben Karen Mosbech.
Dette års modtagere af Spirekasselegatet sammen med direktør for Boligfonden Kuben, Sidse Buch, og formand for bestyrelsen i Boligfonden, Kuben Karen Mosbech.

For godt 8 år siden lancerede Boligfonden Kuben deres Spirekasselegat. Det gjorde de for at fremme nytænkning indenfor byggeriet, der er en traditionel branche, hvor det kan være svært at komme igennem med nye idéer og ændre gamle vaner:

– Byggebranchen har en naturlig skepsis overfor nye ideer, men kompleksiteten må ikke blive en sovepude. Vi skal være åbne for nye ideer, hvis vi skal udvikle byggeriet i mere produktiv, innovativ og bæredygtig retning, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.

Ikke en lang proces at få støtte

Spirekasselegatet kan søges af alle, der har en idé til at gøre byggeriet bedre, og ideerne spænder bredt. Blandt andet har fonden tidligere støttet sensorer til træbyggeri, akustikpaneler i ålegræs, oppustelige stålelementer og et byshelter for hjemløse. Fælles for alle ansøgere er, at de ikke har skullet gennem en lang besværlig ansøgningsproces for at få legatet. Fonden har nemlig gjort den online ansøgningsproces så let som muligt.

– Det skal ikke være en lang bureaukratisk proces at få støtte. Tværtimod skal vores legat være et skulderklap til de unge, så de får mod på at arbejde videre med deres idé. Får du Spirekasselegatet, kan du på et senere tidspunkt søge om yderligere støtte til en mentor, udvikling af prototyper, test af materialer eller lignende, siger Sidse Buch.

Uden støtte ingen lysende betonfacader

Anna Rosa Hiort-Lorenzen er en af de ansøgere, som er kommet meget nærmere realiseringen af sin idé takket være Boligfonden Kuben. Hun søgte Spirekasselegatet i 2020 til at udvikle lysende stier i byrummet med fosforescerende lys. Siden har hun fået støtte fra fonden til at videreudvikle ideen og skabe lysende betonfacader sammen med betonfirmaet BB Beton.

– Mange byer har overbelyste byrum, mens andre områder henlægger i mørke. Jeg ønsker at bevare det magiske ved mørket og samtidig skabe smukke lysende oplevelser med fosforescerende lys, som har en helt anden kvalitet end kunstlys. Jeg henter mine motiver fra naturen, og drømmen er at skabe forskellige typer fliser og facader, som kan blive en del af gadebilledet, siger Anna Rosa Hiort-Lorenzen, der tidligere på året også fik et arbejdslegat fra Statens Kunstfond til at forsætte arbejdet med betonen:

– Det betyder utrolig meget for mig, at jeg har fået støtte og opbakning fra Boligfonden Kuben og Statens Kunstfond til mit projekt. Uden deres støtte var projektet ikke blevet til noget, siger hun.

Spirekasselegatet åbner på mandag den 11. oktober for ansøgninger og er åbent frem til den 17. januar.

Relateret indhold