En række aktører inden for byggebranchen har været samlet til et møde for at se på mulighederne for at skabe et stående byggepanel – en form for ekspertråd der skal samle byggebranchen og tage hånd om byggetekniske problemer i tilknytning til eksempelvis byggematerialer og konstruktioner.
Deltagerne pegede på, at byggebranchen tidligere har oplevet problemer med serieskader, eksempelvis flade tage, undertage, eternittage, vådrum og imprægnerede mursten. I andre situationer har man drøftet behovet for en “havarikommission” i forbindelse med stormskader, snelastproblemer med deraf følgende tagkollaps og nedstyrtede gavle.
Den aktuelle sag om MgO-vindspærreplader løber op i skader for over en milliard kroner. Kunne de problemer være fanget noget tidligere, kunne omkostningerne begrænses væsentligt.
Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri
Senest er der anvendelsen af MgO-plader som vindspærrer, og hver gang, der har været problemer, har det betydet store omkostninger til udbedringer samt et retsligt efterspil om, hvem der skal dække disse omkostninger.
Blakket ry
Resultatet er ifølge direktør Michael H. Nielsen i Dansk Byggeri, at byggeerhvervet efterlades med et blakket ry – eller rettere et dårligt image.
– Vi har gennem de sidste 15-20 år set en række problemer med enten nye byggematerialer, der kommer ind på markedet, eller vi begynder at anvende eksisterende byggematerialer på nye måder. Det kan også være nye konstruktioner, og derfor må vi forsøge at fange en række af de problemstillinger på et tidligere tidspunkt. Det kan være ved at etablere et panel, der kan mødes nogle gange om året og vende situationen. Vi skal hele tiden arbejde med innovation og udvikling, så vi skal samtidig passe på ikke at lægge hindringer i vejen for den udvikling eller lægge begrænsninger ind i form af barrierer i markedsadgangen for nye materialer og konstruktioner. Det er en svær balancegang, men vi må som erhverv vise et ansvar for at få afklaret problemer så hurtigt som muligt, siger Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.
Undgå bureaukrati
Han slår samtidig fast, at der ikke må gå bureaukrati i etableringen af et stående byggepanel, og at man derfor nu har nedsat en gruppe, der skal vurdere mulighederne for at sikre blandt andet “early warning” i forhold til, om noget skal kigges efter i sømmene, inden det anvendes i stor skala:
– Den aktuelle sag om MgO-vindspærreplader viser, at der er et behov for at reagere hurtigere. Det er en sag, der løber op i skader for over en milliard kroner. Kunne de problemer være fanget noget tidligere, kunne omkostningerne begrænses væsentligt, slutter Michael H. Nielsen, der slår fast, at det vil være naivt at tro, at byggebranchen fuldstændig kan undgå fejl og svigt fremover, men det ikke er ensbetydende med, at branchen intet foretager sig.
Det stående byggepanel tænkes sammensat bredt af repræsentanter fra materialeproducenter og -leverandører, rådgivere og udførende. Desuden skal centrale videninstitutioner som SBi, TI, DTU og BYG-ERFA kunne deltage.