Vi skal ruske op i vores holdninger

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2018 - og frem mod 2019. I dag direktør Ole Draborg, Danske Malermestre.
Direktør Ole Draborg, Danske Malermestre. Foto: Nicky De Silva.
Direktør Ole Draborg, Danske Malermestre. Foto: Nicky De Silva.

Danske Malermestre fortsatte i 2018 med at sætte fokus på de nogle af dårligdommene i byggeriet. Naturligvis er der forskel på byggerier, men mange vil kunne nikke genkendende til billedet af en branche med en svigtende samarbejdskultur, ringe styring og manglende respekt imellem fagene. Og hvor udbudsmaterialer bliver mere og mere upræcise og fronterne mellem bygherrer, projekterende og udførende bliver trukket hårdere og hårdere op.

Rækker hånden ud

Vi rækker i lighed med sidste år hånden ud til resten af byggeriet i håbet om, at vi sammen kan gøre tingene bedre. Selvom vi måske kan nå et stykke ad vejen med ny teknologi og ændrede byggeprocesser handler det nemlig efter vores opfattelse mest om af få rusket op i holdningerne til, hvordan vi arbejder sammen.

Det er vores forhåbning, at den nye AB18, hvor der har været fokus på nogle af disse ting, kan bringe os videre. Og så håber vi i al beskedenhed på, at endnu flere projekterende vil tage vores beskrivelsesværktøj – Malerfagets Behandlingsanvisninger – i brug. Det er den direkte vej, til bedre og mere fyldestgørende beskrivelser af malerarbejde.

I 2017 lancerede Danske Malermestre en praktikpladsgaranti, så alle med evner for faget, kunne føle sig sikre på at kunne finde en praktikplads. Dette initiativ har vi fulgt op i 2018 med en praktikpladskampagne og en praktikpladsportal, hvor alle interesserede kan få overblik over ledige praktikpladser.

Men det er ikke for de unges blå øjnes skyld. Vi gør det naturligvis for at sikre, at malerfaget kan tiltrække den nødvendige, kvalificerede arbejdskraft nu og fremover. For vi må regne med at kampen om de unge bliver mere og mere intens og manglen på arbejdskraft bliver mere og mere nærværende i de kommende år.

Ringe forordning

Sidst kan jeg ikke lade være med at nævne, at vores medlemmer i lighed med alle andre har været nødt til at bruge uforholdsmæssig meget tid at sætte sig ind i EU’s nye persondataforordning.

Det er efter min opfattelse noget af den ringeste lovgivning, vi har set fra den kant nogensinde, lige som vejledningen fra danske myndigheders side reelt har været ikke-eksisterende. Det har givet frit slag for lykkeriddere, der for horrible honorarer har ‘hjulpet’ små og mellemstore virksomheder med at få ‘styr’ på tingene til ingen verdens nytte.

Man skulle naturligvis have undtaget eller have haft langt lempeligere regler for de mindste virksomheder, hvor der i langt de fleste tilfælde slet ikke er nogen risiko at data misbruges.

Relateret indhold