Siden 2012 har betingelserne for udbygning af den hjemlige solcellekapacitet været genstand for en lang række hovsaløsninger med virksomhedslukninger og tab af viden på området til følge.
– Det er svært at forstå, at man nu igen vil mishandle vores branche med forhastet lovgivning, men det er det, der er sket. Folketingets forretningsorden er tilsidesat for at presse et lovforslag igennem, som rammer uden tanke for sammenhæng med andre politikområder og forskelle i markederne, siger Signe Antvorskov Krag, som er formand for foreningen VE-Byg.
Solceller er i nogle sammenhænge fuldt ud konkurrencedygtige med vind og andre energikilder.
Signe Antvorskov Krag Formand for VE-Byg
Hastet igennem
Hun medgiver, at udviklingen i antallet af støtteansøgninger i april gjorde det klart, at noget måtte gøres, men Signe Antvorskov Krag udtrykker samtidig bekymring over, at man ikke tog sig en tænkepause og gjorde plads til at inddrage viden fra marked og interessenter, inden opbremsningen blev hastet igennem.
Den nu vedtagne lov fjerner med et snuptag en 17 år gammel ordning, som har været et anker for solcellebranchen i en kaotisk periode. Ordningen har sikret en minimal støtte til udbygning af solcelleanlæg – uanset om udbygningen skete gennem store kommercielle anlæg, gennem mindre fællesanlæg eller i tilknytning til individuelle bygninger og boliger.
Behov for udvikling
Det pludselige drama kom som en reaktion på en voldsom stigning i støtteansøgningerne til store, kommercielle anlæg, men rammer altså alle anvendelser og anlægstyper.
– Solceller er i nogle sammenhænge fuldt ud konkurrencedygtige med vind og andre energikilder. Derfor er det klogt at se på, om støtten skal nedsættes eller fjernes. Men til de små anlæg og især til anlæg monteret på bygninger eller integreret i bygninger har vi fortsat behov for udvikling for at blive konkurrencedygtige, siger Signe Antvorskov Krag og fortsætter:
– Den udvikling går nu i stå. Samtidig har regeringen netop meldt et nyt bygningsreglement ud, hvor der er forventning om, at bygninger fra 2020 skal være forsynede med vedvarende energiløsninger. For så vidt angår solcelleløsninger ser det nu ud til, at udviklingen af løsninger skal ske andre steder end i Danmark, hvor vi ellers har haft et rigtig stærkt udviklingsmiljø.