Trods rekordmange aflyste projekter: Bygherrerne står stærkere

Bygherreforeningen forventer en begyndende stabilisering og hæfter sig ved, at selvom den nuværende situation har lighedstegn med tiden under finanskrisen, så står landets bygherrer et helt andet sted forretningsmæssigt.
Bygherreforeningens medlemmer ser ud til at tilpasse sig den nye situation med rentestigninger. Foto: Gettyimages.
Bygherreforeningens medlemmer ser ud til at tilpasse sig den nye situation med rentestigninger. Foto: Gettyimages.

Om Bygherrebarometeret

  • Bygherrebarometeret giver et aktuelt overblik over summen af bygge- og anlægsprojekter, der er planlagt til at gå i gang inden for de kommende 12 måneder med en projektsum på over 40 mio. kroner.
  • Desuden underbygges Bygherrebarometeret af en aktuel spørgeskemaundersøgelse blandt landets professionelle bygherrer, som er blevet bedt om at vægte særlige udfordringer og prioriteringer det kommende år.

Rekordhøje 40 % af alle byggeprojekter er blevet aflyst eller udskudt i 2023, og man skal helt tilbage til finanskrisen for at se et lignende niveau.

Sådan lyder nogle af konklusionerne fra de nyeste tal fra Bygherrebarometeret, som Bygherreforeningen udgiver i samarbejde med Byggefakta.

Det er særligt boligbyggeriet, som er ramt af et øget renteniveau, der kommer ovenpå en masse usikkerhed om priser på materialer og på energi. Både de almene boligorganisationer og de private developere har svært ved at få enderne til at mødes lige nu.

– Vi kommer fra et vanskeligt 2022 med stor usikkerhed, hvor mange bygherrer også udskød deres byggeprojekter, fordi byggepriserne steg kraftigt som følge af stigende og usikre materialepriser og energipriser. Selvom priserne siden da er dalet, er renterne i mellemtiden skudt i vejret, hvilket gør det endnu mere vanskeligt at få enderne til at mødes, siger direktør Henrik L. Bang, Bygherreforeningen.

Mere velpolstret

Direktøren pointerer dog, at trods de mange aflyste eller udskudte projekter, så er tiden i dag en anden end under finanskrisen:

– Mens vi dengang oplevede en masse konkurser blandt projektudviklere, som trak hele samfundsøkonomien ned, så er branchen i dag generelt mere veldrevet og velpolstret. Det er yderst positivt, at landets bygherrer og byggebranchen generelt absorberer situationen så fornuftigt, som det er sket indtil videre, siger han.

Større stabilitet

Henrik L. Bang noterer sig, at der generelt er mere stabilitet omkring byggeriet:

– Vi kommer jo fra en helt tumultarisk situation efter corona og udbruddet af krigen i Ukraine. Det ser ud til, at vores medlemmer er ved at tilpasse sig den nye situation med rentestigninger, og der er kommet ro omkring prisstigninger på bl.a. materialer.

Han tilføjer, at også vanskeligheder omkring konkurser hos entreprenører ser ud til at være aftagende:

– Jeg hæfter mig ved, at der er markant færre af vores medlemmer, der regner med at udskyde eller aflyse projekter i 2024 end på samme tidspunkt sidste år. 55 % mener ikke, de kommer til at aflyse eller udskyde projekter i det nye år.

Andre udfordringer

Direktøren for Bygherreforeningen medgiver, at pressede businesscases, budgetudfordringer og høje renter stadig en udfordring for mange, men at det ikke længere er en topudfordring set på tværs af bygherrerne:

– Når vi spørger til udfordringerne, er det i højere grad rådgivernes ydelser samt dokumentation og myndighedsbehandling. Vores medlemmer oplever generelt problemer med certificerede rådgivere inden for brand og statik, ligesom de udfordres af dokumentationskrav på bæredygtighed.

– Hele samspillet omkring myndighedsbehandling, hvor de oplever stigende krav, komplekse processer, og problemer med at opnå de nødvendige godkendelser er stærkt udfordrende for vores medlemmer. Der er dog enkelte lyspunkter, hvor sagsbehandlingstiden falder i nogle kommuner, og hvor forhåndsdialogen bidrager til bedre forløb.

Relateret indhold