Ifølge Kim Lind Larsen var det mest markante ved 2015, at beskæftigelsen begyndte at gå bedre og er fortsat inde i en positiv udvikling:
– Den udvikling forventer jeg fortsætter, når vi kommer på den anden side af vinteren. Der, hvor det ikke gik så godt i 2015, er på praktikpladsområdet. Vi skal have både flere praktikpladser, og at flere af de praktikpladssøgende får en læreplads, siger Kim Lind Larsen til Dagens Byggeri.
Mindst 1600 byggepladser bliver besøgt hvert eneste år med fokus på forebyggelse, inden ulykkerne sker. Men alle de initiativer er spildt, hvis ikke politiet kommer.
Kim Lind Larsen Formand for 3F’s byggegruppe
Han kalder det rigtig skidt, at arbejdsgiverne specielt i den sidste del af 2015 råbte efter faglært arbejdskraft:
– De advarer om, at der kan blive mangel på faglærte i byggebranchen allerede i 2018. Men vi kan konstatere, at der samtidig mangler praktikpladser til de unge mennesker, som i 2018 eller 2019 ville have været udlærte. Det er slet og ret arbejdsgivernes egen skyld, hvis de kommer til at mangle arbejdskraft. Problemet forstærkes ved, at når der er mangel på praktikpladser, vælger flere og flere erhvervsuddannelsesområdet fra, siger formanden for 3F’s byggegruppe.
Afviser krise
Fagbevægelsen er ifølge de fleste iagttagere inde i en krise, hvor det bliver sværere og sværere at holde fast på medlemmerne, men Kim Lind Larsen siger til Dagens Byggeri, at man taber færre og færre medlemmer i forhold til tidligere:
– Vores problem er, at vi inden for byggeriet har en meget høj organisationsprocent ved udlæringstidspunktet, men vi har svært ved at holde fast i dem i den periode, hvor de begynder at få et familieliv. De vil gerne have et lille hus og en ny bil. Det er en periode, hvor de unge har en stor tro på sig selv og derfor vælger ikke at være medlem af fagforeningen i en periode, eller de er søgt over i andre brancher. De vender tilbage på et senere tidspunkt af deres liv. Vores udfordring er derfor både at tiltrække dem som unge og at fastholde dem, siger Kim Lind Larsen.
Arbejdskraftreserve
Der ligger altså potentielt en skjult arbejdskraftreserve for byggesektoren, hvor de håndværkeruddannede blot findes i andre brancher:
– Cirka 50 procent af vores uddannede findes som erhvervsaktive i andre brancher, siger Kim Lind Larsen, der mener, at skal denne reservestyrke hentes tilbage til byggesektoren, er det både et spørgsmål om højere stabilitet i byggesektoren, respekt for, at folk kan noget selv, bedre arbejdsmiljø og lønspørgsmål.
Det er set før
Netop arbejdsmiljøet har været i fokus i 2015, fordi regeringen foretager store nedskæringer i Arbejdstilsynet:
– Det er ingen overraskelse. Der skete præcis det samme, da Anders Fogh Rasmussen kom til i 2001. Det er som om, den danske befolkning har glemt, hvad der skete dengang i forhold til Arbejdstilsynet. Det er katastrofalt. Vi kan lave meget godt samarbejde med vores modpart, og vi bruger millioner af kroner hvert år på at forbedre arbejdsmiljøet på byggepladserne. Blandt andet bruger vi sammen med Dansk Byggeri omkring 10 millioner kroner årligt på at lave opsøgende arbejde med Arbejdsmiljøbussen. Mindst 1600 byggepladser bliver besøgt hvert eneste år med fokus på forebyggelse, inden ulykkerne sker. Men alle de initiativer er spildt, hvis ikke politiet kommer. Folk kommer til skade, fordi ingen effektuerer regler og love, fortsætter 3F’s byggegruppeformand.
Social dumping
Han har i øvrigt en fornemmelse af, at kampen mod social dumping går bedre, men samtidig påpeger han, at det langt fra er godt nok:
– Vi kommer fra et ekstremt lavt niveau til et lidt højere ekstremt lavt niveau. Der er ikke styr på det, og det får vi heller ikke uden opbakning fra regeringen til de nødvendige arbejdspladsbesøg fra Arbejdstilsynet, siger Kim Lind Larsen.
Det er ingen overdrivelse at påstå, at der i fagbevægelsen er set med en vis skepsis på, at regeringens beskæftigelsesminister, der har ansvaret for arbejdsmarkedet, er tidligere direktør for Dansk Arbejdsgiverforening. Det er derfor også Jørn Neergaard Larsen, der får ansvaret for de kommende trepartsforhandlinger.
Uddannelsesløft
Med hensyn til de kommende trepartsforhandlinger mener Kim Lind Larsen, at de bør fokusere mere på mennesker end på tal:
– Vi hører hele tiden om, at arbejdsgiverne mangler arbejdskraft. Problemet er, at der ikke er et match mellem, hvad arbejdsgiverne efterspørger og den ledige arbejdskraft. Hvis de nogensinde skal nå hinanden, skal der investeres voldsomt i uddannelse. Det kræver et uddannelsesløft, og det burde være et centralt tema under trepartsforhandlingerne, slutter formanden fra BAT-kartellet og 3F’s byggegruppe.