Træ mod beton er en debat på vildspor

Brandfælder eller klimasyndere. Træ og beton deler vandene i byggebranchen, men materialerne skal ikke nødvendigvis spilles op mod hinanden, lyder det fra fremtrædende byggefolk.
Træ skal i højere grad bruges i byggeriet, end det gør i dag. Men det bliver ikke et farvel til beton som byggemateriale. Foto: Mikael Koch.
Træ skal i højere grad bruges i byggeriet, end det gør i dag. Men det bliver ikke et farvel til beton som byggemateriale. Foto: Mikael Koch.

De gode argumenter for mere træ i byggeriet er mange, og det samme er også antallet af fortalere for det lette, æstetiske og klimavenlige materiale.

Men træet som materiale bliver også mødt med kritik. For nylig præsenterede By & Havn, at de med PensionDanmark i ryggen vil bygge en bæredygtig bydel på Amager Fælled med ikke færre end 2000 nye boliger i træ.

Det fik en lille håndfuld forskere fra DTU til tasterne. De mener, projektet kan blive Danmarks største brandfælde.

København blev i 1728, 1795 og 1807 hærget af omfattende bybrande. Men man kan ikke drage parralleler til nytidens byggeri, lyder det fra Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI), som betegner frygten for nye bybrande som helt uden hold i virkeligheden.

– Selvfølgelig kan træ brænde, men de fire DTU-forskere har en meget akademisk og teoretisk tilgang til risikovurderingen, når de på den måde forsøger at genskabe frygten for tidligere tiders katastrofale bybrande, fortæller Ib Bertelsen, direktør for Kunder & Relationer, DBI.

– Meget er sket siden 1700-tallet, og i dag er risikoen for bybrande reelt elimineret fuldstændig. Først og fremmest er der siden indført et bygningsreglement med en række brandkrav, der netop skal forebygge de tidligere så frygtede bybrande. Dernæst har vi fået et moderne beredskab og nye slukningsmetoder. Og endelig er der udviklet en lang række nye teknologier og sikkerhedsløsninger, siger Ib Bertelsen.

Materialerne skal spille sammen

Træbyggeri bliver også fra andre sider kritiseret for ikke at være egnet til det danske klima. Et oplagt alternativ til træ er beton, men også her er der modstandere. Beton er kendt for at udlede store mængder CO2, og samtidig fører det til tung trafik gennem byerne.

Debatten kan have en tendens til, at det bliver et spørgsmål om træ mod beton, men det er forkert, mener direktør i Bygge og Anlæg under Teknologisk Institut, Mette Glavind.

Byggebranchens debat om de enkelte materialer nærmer sig en religionskrig, mener Mette Glavind fra Teknologisk Institut. Pressefoto.
Byggebranchens debat om de enkelte materialer nærmer sig en religionskrig, mener Mette Glavind fra Teknologisk Institut. Pressefoto.

– Det nærmer sig en religionskrig. Der er ingen tvivl om, at det vil være en god idé at få mere træ ind i byggeriet. Men beton er uundværligt til blandt andet tunneler og fundamenter og kan være en smuk og holdbar løsning til både facader, gulve og vægge. Hvert materiale har sine fordele og ulemper. Vi skal basere vores beslutninger på fakta fremfor følelser, siger hun.

Af samme grund er Mette Glavind imod kvoter for træbyggeri, som flere politikere har foreslået.

– Vi skal ikke pick the winner. Der er ikke en bestemt vinder. Det rigtige materiale kommer an på, hvad man skal bygge og hvorhenne. Fremmer man et materiale frem for et andet, sætter man udviklingen i stå hos producenterne. Rammekrav derimod kan være med til at skabe sund konkurrence og fremme innovation, siger Mette Glavind.

Mette Glavind deltager i InnoBYG’s debatpanel om Materialernes Klimakamp på Building Green. Det samme gør administrerende direktør i Rambøll Danmark, Ib Enevoldsen.

– Træ har fantastiske muligheder i forhold til den cirkulære økonomi og CO2-emission. Træ opbevarer CO2 i modsætning til beton, der udleder CO2 i produktionen og i støbeprocessen. I CO2 regnskabet slår træ beton. Det er der ingen tvivl om. Også på ressourcesiden. Træ er en fornybar ressource, som vi hele tiden kan høste, mens ressourcerne til beton begynder at være knappe. Vi kan plante flere træer, men ikke mere grus, lyder det fra Ib Enevoldsen.

Udnyt materialernes fordele

For Ib Enevoldsen er der ingen tvivl om, at vi bør bygge mere med træ herhjemme. Men det betyder ikke, at vi skal sige farvel til beton som byggemateriale.

– Vi kan bygge mere og højere med træ, end folk tror. Vi kan bygge 10 etager i træ og sagtens løse udfordringerne med brand for eksempel ved at beklæde væggene indvendig med gips, der er stærkt brandhæmmende. Men det betyder ikke, at vi skal have træ alle vegne. I Rambøll bygger vi masser af betonbygninger. De er fremragende. Beton er et fantastisk materiale med nogle helt andre egenskaber end træ. Beton er meget tungt. Det gør det velegnet til projekter, hvor tyngde er helt essentielt, siger Ib Enevoldsen.

Man kan bygge mere og højere med træ, end folk tror. Men det betyder ikke, at træ skal være alle vegne, mener Ib Enevoldsen, administrerende direktør i Rambøll. Pressefoto.
Man kan bygge mere og højere med træ, end folk tror. Men det betyder ikke, at træ skal være alle vegne, mener Ib Enevoldsen, administrerende direktør i Rambøll. Pressefoto.

Han peger på, at op til 70 procent af en bygnings energiforbrug stammer fra opførelsesfasen. Klimavenligt byggeri handler derfor også om at skabe bygninger, der holder i mange generationer.

– Vi skal væk fra en kultur, hvor vi bygger op og river ned hele tiden. Vi skal i højere grad bygge bygninger, som kan skifte funktion over tid, hvor vi kan flytte rundt på indretningen. Her kan det være en fordel at bruge træ til de indvendige vægge, fordi de er let at flytte rundt og genbruge, slutter Ib Enevoldsen.

Beton er et fantastisk materiale med nogle helt andre egenskaber end træ.

Relateret indhold