Thule: Nyt udbud rykker nærmere

Efter politisk pres bliver vedligeholdelsesaftalen på Thule Air Base muligvis sendt i udbud igen allerede næste år.
En helt ny udvikling kan være på vej i sagen om vedligeholdelseskontrakten på Thule Air Base. Foto: Colourbox.
En helt ny udvikling kan være på vej i sagen om vedligeholdelseskontrakten på Thule Air Base. Foto: Colourbox.

Thule-sagen kan være på vej ind i en helt ny udvilking. For selvom et danskregistreret datterselskab, Exelis Services, til et stort amerikansk firma i efteråret vandt vedligeholdelseskontrakten på Thule Air Base – gældende for de kommende syv år – så kan en ny udbudsrunde komme på tale allerede næste år.

Bliver det tilfældet, skæres syvårs kontrakten i realiteten ned til et enkelt år. Det skriver dagbladet Børsen i dag.

I den bedste af alle verdener er der juridisk mulighed for et udbud allerede om et år.

Martin Lidegaard{break}Udenrigsminister

Siden Exelis vandt kontrakten og skubbede MT Højgaard-ejede Greenland Contractors ud i den grønlandske kulde, har der været stor polimik omkring afgørelsen. Ifølge en gammel aftale skal kontrakten nemlig gå til et dansk eller grønlandsk selskab, og tvisten består nu i, om Exelis opfylder kravene eller blot er et til lejligheden stiftet skuffeselskab.

Tre danske koncerner tabte til Exelis, og siden har klager og kritik over afgørelsen ramt både danske og amerikanske myndigheder. Blandt andet derfor har Udenrigsministeriet gennem længere tid haft kontakt til amerikanerne, og noget tyder ifølge Børsen på, at forhandlingerne nu måske bærer frugt.

Måske næste år

Ifølge ministeren er de to lande tæt på en aftale, der kan betyde, at udbuddet af service- og vedligeholdelseskontrakten kan genåbnes.

– I den bedste af alle verdener er der juridisk mulighed for et udbud allerede om et år. Men jeg kan ikke garantere det, for det afhænger af mange ting. Vi er ikke færdige med at forhandle endnu, siger Martin Lidegaard til avisen.

Relateret indhold