Tesfaye: For få håndværkere i Folketinget

Social dumping bliver et permanent politisk diskussionsfelt mange år fremover, mener murersvenden og MF for Socialdemokratiet, Mattias Tesfaye.
Der er for få håndværkere og for mange akademikere i Folketinget, mener Mattias Tesfaye.
Der er for få håndværkere og for mange akademikere i Folketinget, mener Mattias Tesfaye.

Det er ikke mange byggefolk, der er tilbage i Folketinget efter valget, men en af de nye er murersvenden Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet, der allerede gennem flere år blandt andet har markeret sig på de sociale medier som en skarp debattør – først som SF’er, men de seneste år som socialdemokrat.

Han er ikke i tvivl om, at når der er så få håndværkere i Folketinget, skyldes det simpelthen en vane hos vælgerne:

Folk stemmer ikke på håndværkerne, fordi de er blevet vant til en bestemt politikertype, der taler på en bestemt måde, klæder sig på en bestemt måde, og har en bestemt uddannelsesbaggrund.

MF Mattias Tesfaye Socialdemokratiet

– Folk stemmer ikke på håndværkerne, fordi de er blevet vant til en bestemt politikertype, der taler på en bestemt måde, klæder sig på en bestemt måde, og har en bestemt uddannelsesbaggrund. Når så vi er nogle, der stiller op med en lidt anden baggrund og erhvervserfaring, ligner vi ikke politikere. Det er ærgerligt, og derfor er jeg glad for, at jeg har fået et flot valg, sige Mattias Tesfaye til Dagens Byggeri.

For få håndværkere

Han mener selv, at holdningen ude på byggepladserne er, at ‘der er for få håndværkere og for mange akademikere i Folketinget’:

– Men når jeg så spørger dem, hvem de sidst har stemt på, er de selv en del af problemet, for de har stemt på akademikere. Man kan jo ikke anklage DJØF’erne for, at de stiller op til valget, hænger i lygtepælene og knokler en vis legemsdel ud af bukserne for at blive valgt. De gør jo bare, hvad folkestyret har brug for. Det er alle os andre, som ikke stiller op og ikke er engagerede, der er problemet, siger Mattias Tesfaye.

Han er 34 år og uddannet som murer i 2001 med svendebrev fra Skanska. Han har været formand for murerlærlingene i Århus Amt, bestyrelsesmedlem i Murernes Fagforening i Aarhus og i København, ligesom han har været formand for 3F Ungdom. Og så kan han såmænd også skrive forfatter på sit CV – romanen “Livremmen”, samt en debatbog om social dumping.

Social dumping

Og netop social dumping er et af de emner, han forventer at kunne beskæftige sig med i sin nye position som folketingsmedlem:

– Jeg håber at få mulighed for at kunne arbejde med noget af det, jeg har brugt tid på i valgkampen og gennem de seneste 15 år – erhvervsuddannelser, social dumping, boligpolitik og arbejdsmarkedet. Social dumping er ikke et problem, der kan løses med et enkelt politisk initiativ. Når et par hundrede millioner østeuropæere potentielt kan tage til det danske arbejdsmarked – og er godt tilfredse med at arbejde for mindre end den overenskomstmæssige mindsteløn og arbejdsforhold dårligere end tilladt i Arbejdsmiljøloven beskriver – så er det en permanent tilstand i mange år fremover, som udfordrer os på skatteområdet, arbejdsmiljøområdet og den klassiske beskæftigelsespolitik. Hver gang vi løses et problem, opstår der to nye. Social dumping blive et permanent politisk diskussionsfelt mange år fremover, siger han videre.

Valgkampen

Han er i øvrigt stærkt forundret og kritisk over erhvervsskolernes holdning til den netop overståede valgkamp:

– På gymnasierne har jeg deltaget i paneldebatter i undervisningstiden. De eneste steder, hvor møderne blev henlagt uden for skoletiden, var på Teknisk Skole. Det betyder, at færre dukker op. På gymnasierne havde de haft om valget i samfundsfag og forberedt spørgsmål, og bagefter havde vi prøvevalg. De forholdt sig aktivt til, at der var folketingsvalg i Danmark. På Teknisk Skole fik vi allernådigst lov til at låne kantinen efter skoletid. Så er det da klart, at flere gymnasieelever end erhvervsskoleelever melder sig ind i ungdomspartierne. Der har vi sgu et problem. Det ligger nærmest mellem linierne, at håndværkerlærlinge ikke interesserer sig for politik, slutter Mattias Tesfaye.

Relateret indhold