Tekniq undres over skatteministeren

Skatteministeren læser ny rapport om Boligjobordningen med meget pessimistiske øjne, mener erhvervsorganisationen Tekniq.
Niels Jørgen Hansen, adm. direktør for Tekniq, undrer sig over skatteministerens måde at læse den nye rapport om Boligjobordningen. Arkivfoto.
Niels Jørgen Hansen, adm. direktør for Tekniq, undrer sig over skatteministerens måde at læse den nye rapport om Boligjobordningen. Arkivfoto.

Om Tekniq

  • Tekniq repræsenterer cirka 2.800 tekniske installationsvirksomheder. Installationsbranchen beskæftiger i alt 40.000 medarbejdere og har en samlet årlig omsætning på cirka 40 mia. kroner.
  • Medlemsvirksomhederne beskæftiger sig med tekniske installationer i byggeriet. Det gælder både traditionelle områder inden for el, vand og varme og andre områder som intelligente bygningsinstallationer (IBI), indeklima og ventilation, tele- og datakommunikation, automatisering, sikring og overvågning, sprinkling, tag- og facadearbejde, energieffektivisering samt vedvarende energi.

Skatteministeriet har offentliggjort en ny rapport, som evaluerer Boligjobordningen. Den bygger på en analyse fra analysehuset Damvad, som fik til opgave at vurdere ordningens effekter blandt andet på arbejdsudbuddet og på sort arbejde.

Skatteminister Benny Engelbrecht udtaler på baggrund af rapporten, at:

Jeg ser rapporten som en klar fortaler for Boligjobordningen. Beskæftigelsen er steget. Og enhver hjælp til beskæftigelsen har stor effekt i yderområderne, hvor der ikke er gang i byggeriet. Men det kan selvfølgelig være svært at se fra et ministerkontor i København.

Niels Jørgen Hansen, adm. direktør, Tekniq.

– Analysen bekræfter mig i, at regeringen så rigtigt, da vi ikke forlængede ordningen. Den styrker tilsyneladende ikke arbejdsudbuddet og har kun begrænset effekt på sort arbejde. Og der er ingen konjunkturpolitiske begrundelser for at genindføre ordningen.

Brug den svenske model

Men ministeren læser rapporten forkert, mener erhvervsorganisationen Tekniq, der repræsenterer cirka 2.800 tekniske installationsvirksomheder. I deres øjne er ordningen et stort plus for branchen.

– Jeg ser rapporten som en klar fortaler for Boligjobordningen. Beskæftigelsen er steget. Og enhver hjælp til beskæftigelsen har stor effekt i yderområderne, hvor der ikke er gang i byggeriet. Men det kan selvfølgelig være svært at se fra et ministerkontor i København, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen, Tekniq.

– Rapporten viser, at de store effekter kommer, hvis ordningen gøres permanent, og støttebeløbet hæves. Begge dele svarer præcist til de svenske erfaringer, hvor sort arbejde stort set er udryddet, beskæftigelsen styrket og boligernes energiforbrug mindsket, siger Niels Jørgen Hansen.

Han ser gerne, at den svenske model bliver anvendt permanent i Danmark.

– Seks ud af ti af dem, der har fået udført sort arbejde, får nu udført mindre sort arbejde på grund af ordningen. Det er en stor succes. Erfaringerne med den permanente, svenske ordning viser da også, at sort arbejde let kan veksles til hvidt arbejde, som bidrager langt mere til samfundsøkonomien. Gøres den danske ordning permanent, har vi et klart værktøj til at komme af med det meste sorte arbejde, siger Niels Jørgen Hansen.

Undersøgelse med mangler

Det er dog ikke kun ministerens læsning, der foruroliger Tekniq. Selve rapporten har også sine mangler, mener Niels Jørgen Hansen.

– Når det er sagt, så halter undersøgelsen på afsnittet om sort arbejde. Ministeriets konsulentfirma er nået frem til, at kun ti procent af danskerne bruger sort arbejde. Det harmonerer slet ikke med fx Rockwoolfondens grundige forskningsarbejde, som viser, at flere end halvdelen af danskerne køber sort ind, siger han.

– Boligjobordningen fjerner meget af det dårlige gør-det-selv-arbejde, som stadig præger for meget af boligmassen. Den fastholder jobs i de mindre virksomheder og er en stor hjælp i den halve million travle familier, der har brugt ordningen, siger Niels Jørgen Hansen og tilføjer:

– Jeg forstår godt de politikere, der ønsker at genindføre Boligjobordningen. Det er der kun sund fornuft i.

Relateret indhold