Tilfredshed hele vejen rundt: Sådan er status to år efter, at den nye elektrikeruddannelse blev søsat af fagforbundet Dansk El-Forbund og arbejdsgiverorganisationen Tekniq.
Den 1. august 2015 lancerede parterne den nye uddannelse, som er opbygget med 28 forskellige moduler, der giver mulighed for, at virksomhed og lærling i fællesskab kan tilrettelægge et individuelt og skræddersyet uddannelsesforløb.
Nu er det første kuld af lærlinge på den nye uddannelse omkring halvvejs i deres uddannelsesforløb, og meldingerne fra både lærlinge og virksomheder er positive. Samtidig fortsætter stigningen i antallet af nye udøvere til den fælles branche.
– Jeg vil ikke tøve med at kalde vores nye lærlingeuddannelse en kæmpe-succes. Vi har det største lærlingeoptag siden 2007, og det stopper ikke her. Der bliver lavet masser af nye uddannelsesaftaler, og vi har netop set en stigning i antallet på ni procent i årets to første måneder i forhold til sidste år. Så de unge er vilde med den modulbasserede uddannelse, og virksomheder, som før havde svært ved at tage lærlinge, gør det nu i stor stil, siger uddannelsesansvarlig i Dansk El-Forbund Benny Yssing.
Helt kanon
En af de virksomheder, der har glæde af den nye lærlingeuddannelse, er sikkerhedsvirksomheden ACTAS.
– Det er blevet væsentligt nemmere for en virksomhed som vores at tage lærlinge. Det, at skolerne kan tilbyde moduler, som er i direkte tråd med vores arbejdsområde, er en stor fordel, siger virksomhedens uddannelsesansvarlige Jesper Emborg.
Også blandt virksomhedernes syv elektrikerlærlinge er der tilfredshed med den nye uddannelse.
– Jeg synes, det er helt kanon, at man får så mange muligheder for at specialisere sig inden for et bestemt område, siger en af lærlingene Mads Thomsen.
Hos Tekniq bekræfter underdirektør Tina Voldby virksomhedernes begejstring for den nye uddannelse.
– Virksomhederne har taget godt imod den nye uddannelse, og man har taget den fleksibilitet, der er indbygget i uddannelsen, til sig. Vi kan også konstatere, at virksomhederne har valgt moduler, som repræsenterer kompetencer på et meget højt niveau – alt fra teknisk projekt- og entreprisestyring til intelligente bygningsinstallationer, automatisering eller robotteknologi, forklarer Tina Voldby.