Om rapporten
- ‘Installation 4.0’ rapporten er udarbejdet af analysehuset Qvartz på baggrund af videns indsamling, litteraturstudier og interviews med 23 virksomheder i perioden januar-marts 2017.
- Virksomhederne repræsenterer alle led i værdikæden fra komponentproducenter, grossister, installatører til entreprenører og slutkunder. Desuden har der været to arbejdsgruppemøder med i alt 27 repræsentanter fra Dansk El-Forbund, Blik & Rør og Tekniq samt Tekniqs medlemsvirksomheder.
Når Tekniq i dag kalder til årsdag, sker det med bevidstheden om, at man hos såvel el-branchen som VVS-branchen har fuld fokus på de udfordringer og muligheder, som den moderne teknologi byder på.
En ny fælles rapport fra Qvartz, der er udarbejdet for Dansk El-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og Tekniq viser, at teknologier som Internet of Things, robotter og big data bringer store forandringer til installationsbranchen og dermed også de mange medarbejdere. Markedet ændrer sig, og virksomhederne, producenterne og kunderne vil få nye roller i værdikæden.
I orkanens øje
Og netop når det gælder ny teknologi er ikke mindst el-virksomhederne lige midt i orkanens øje:
– Vi er klar, fordi vi har arbejdet i det felt i mange år. Vi har en stor erfaring med at omsætte teknologi til værdi i samfundet, og det egenskab skal vi også unytte, når der kommer nye teknologier på banen. Vi bruger teknologien i både de løsninger, vi laver, og i at udforme løsningerne. Jeg tror især, vi kommer til at se det i smarte bygninger og hjem, hvor man benytter sig af de data, der kan samles op i et byggeri, til at gøre byggeriets funktionalitet endnu bedre. Mere og mere udstyr bliver koblet op på nettet, og derigennem kan man styre en drift eller overvågning på en helt anden måde, end det sker i dag. Desuden kan man indsamle big data til at forbedre driften meget væsentligt. Vi kan i dag slet ikke forestille os, hvilken betydning det får, siger formanden for Tekniq, Henrik Fugmann til Dagens Byggeri.
Autobranchen har prøvet det
Flere har sammenlignet den udvikling, installationsbranchen står midt i, med udviklingen for automekanikerne, der skulle håndtere de mange computere, der i dag er en integreret del af en bil:
– Vi har forberedt vores uddannelser på hele tiden at kunne tilpasse os de behov og teknologier, der er til rådighed. De unge har det som en del a den almindelige uddannelse, men vi skal sørge for hele tiden, at efteruddannelsen følger med. Der er stort set ingen medarbejdere i vores sektor, der ikke har en solid erfaring i at anvende it-værktøjer. Netop VVS og el-området er fag, der i disse år oplever en stigning i antallet af elever. Det skyldes også, at de unge ved, at det er områder, hvor man finder mange af fremtidens arbejdspladser, fortsætter Henrik Fugmann.
Seks primære tendenser
Installationsbranchen udgør med en total omsætning på 48,5 milliarder kroner sidste år en central del af byggeriet, og branchen har oplevet en vækst på tre procent årligt.
Analysen fra Quartz viser, at seks primære teknologiske tendenser – Internet-of-Things (IoT), Data analytics, Grøn energi, Mobilapplikationer, Robotics og Augmented Reality – forventes at være relevante for installationsbranchen frem mod 2025.
Derudover bør installationsbranchen være opmærksom på udviklingen og anvendelsen af nye smarte materialer i byggeriet post-2025.