40.000 arbejdsulykker anmeldes årligt til Arbejdstilsynet – men det er kun ca. halvdelen af alle ulykker, som rent faktisk anmeldes, vurderes det i en ny rapport fra Arbejdsmiljørådet.
Underrapportering er således et velkendt fænomen, der er særligt udbredt blandt mænd i bygge- og anlægsbranchen, og faldulykker på byggepladser er den helt store synder og omfatter en fjerdedel af alle anmeldelser af arbejdsulykker.
Håndværkerens skruemaskine er blevet stærkere, lettere og mere ergonomisk. Sådan skal det også være med deres stiger, platforme og stilladser.
Direktør Jan Fahlgren Zarges
Fald ved arbejde i højden på for eksempel tag eller stige er den hyppigste årsag til alvorlige arbejdsulykker. Stige- og stilladsproducenten Zarges har derfor igangsat et nyt ambitiøst initiativ i samarbejde med nogle af byggeriets største aktører om godt arbejdsmiljø valg, der skal minimere risikoen for faldulykker.
Solide platforme
En række af byggeriets største aktører har i samarbejde udviklet et nyt mærkat kaldet ‘Godt arbejdsmiljø valg’. Mærkatet gives til produkter, der opfylder særlige specifikationer og som minimerer risikoen for fald. Det betyder for eksempel, at en arbejdsbuk skal have en platform på minimum 300×600 mm.
Zarges har taget det grønne mærkat til sig for at skabe sikre rammer for brugerne på byggepladserne.
– Skader og ulykker er ikke hændelige uheld. De kan ofte forebygges. Ved planlægning af en byggeopgave i højden skal der altid tages stilling til, hvilke hjælpemidler der er nødvendige for at udføre arbejdet forsvarligt. Når vores stiger, platforme og stilladser bærer ‘Godt arbejdsmiljø valg’-mærkatet bliver det let for håndværkerne at vælge sikrer løsninger, når de skal arbejde i højden. Det skal være slut med gamle træstiger, foldestilladser uden gelænder og smalle arbejdsbukke. Det er simpelthen for farligt på en moderne byggeplads, siger Zarges’ direktør Jan Fahlgren.
Solidt fodfæste
Det nye grønne mærkat sætter ikke kun fokus på sikkerhed ved arbejde i højden. Produkter med mærkatet er ligeledes med til at skabe et sundt og ergonomisk arbejdsmiljø.
– Håndværkerens skruemaskine er blevet stærkere, lettere og mere ergonomisk. Sådan skal det også være med deres stiger, platforme og stilladser. En håndværker skal have et solidt fodfæste, når han arbejder højt oppe. På den måde overbelaster han ikke kroppen unødigt. Forkerte arbejdsstillinger og -bevægelser slider nemlig på kroppen, og det forårsager arbejdsskader og kan forkorte håndværkerens tid på arbejdsmarkedet, siger Jan Fahlgren.
– Danske håndværkere trænger til at få et løft i arbejdsmiljøet. Det glæder mig derfor, at nogle af byggeriets store aktører sætter fokus på godt arbejdsmiljø ved arbejde i højden. Mit håb er nu, at de mindre aktører følger trop, så antallet af faldulykker reduceres, slutter han.