Stål vinder frem i byggeriet

NCC oplever en stigende interesse for stål fremfor beton i den danske byggebranche. Det er også tilfældet på det nye Rigshospital, hvor NCC står bag store komplicerede stålkonstruktioner.
NCC melder om stigende interesse for byggerier i stål og har selv netop monteret 3000 tons stål på Nordfløjen i København. Foto: Joakim Kröger.
NCC melder om stigende interesse for byggerier i stål og har selv netop monteret 3000 tons stål på Nordfløjen i København. Foto: Joakim Kröger.

Traditionelt har byggebranchen haft en forkærlighed for beton, men det billede er ved at ændre sig. Hos NCC oplever man en stigende interesse for stål i den danske byggebranche, og samme tendens gør sig gældende på verdensplan, hvor stålproduktionen har været stigende de sidste 10 år. Det viser tal fra Dansk Stålinstitut.

– Med stål har man mulighed for at bygge andre og arkitektonisk interessante byggerier, end det vi kender fra traditionelle betonbyggerier, og det oplever vi, der er en stigende interesse for i markedet, siger Rune Holm Madsen, der er produktionsdirektør i NCC Danmark, Beton og Råhus.

Med stål har man mulighed for at bygge andre og arkitektonisk interessante byggerier, end det vi kender fra traditionelle betonbyggerier.

Rune Holm Madsen Produktionsdirektør, NCC Danmark – Beton og Råhus

Han peger på, at det eksempelvis giver mulighed for mere dagslys i byggerierne til gavn for brugerne.

Store byggerier

NCC står selv bag stålkonstruktioner på flere store, markante byggerier som Herlev Hospital og Nordfløjen på Rigshospitalet i København, der netop har fejret rejsegilde oven på opførelsen af mere end 3000 tons stål.

Nordfløjen består af syv længer, som skal huse blandt andet sengeafsnit, operationsstuer og administration. Længerne bliver zig-zagformet, og der er blandt andet brugt stål på taghusene, to frithængende gangbroer, lige som hele den tredje længe, som svæver frit over Finsen Instituttet, udelukkende består af stål.

Komplekst område

Ifølge Alex Andersen, der er senior produktionschef i NCC og ansvarlig for stålproduktionen på Nordfløjen, er byggeriet ganske kompliceret og har under både fremstillingen og montagen krævet stor faglig indsigt.

– Det er komplekst at håndtere grænsefladerne mellem stålkonstruktionerne og det øvrige byggeri, ligesom bygningens geometri betyder, at der kræves meget stor præcision i beton -og stålarbejdet, siger Alex Andersen og peger på, at det har været en stor fordel for NCC, at man selv har været ansvarlige for at koordinere byggeriet, da eksempelvis rækkefølgen og tidspunktet for monteringen af stål i forhold til betondæk er afgørende.

I NCC ser man flere tilsvarende opgaver på vej i markedet, der netop kræver specifikke kompetencer i at integrere stål og beton.

– Vi ser store perspektiver i at arbejde med kombinationen af stål- og betonløsninger, særligt set i lyset af vores stadige stræben efter at kunne tilbyde de mest interessante løsninger for vores kunder, siger Rune Holm Madsen.

Nordfløjen på Rigshospitalet i København. Foto: Joakim Kröger.
Nordfløjen på Rigshospitalet i København. Foto: Joakim Kröger.

Relateret indhold