Skrankepaveri koster byggejob

Henrik Høegh fra Venstre vil have miljøministeren til at løsne groteske regler omkring strandbeskyttelseslinjen.
Miljøministeriets skrankepaveri går ud over bl.a. byggebranchen, mener Venstre.
Miljøministeriets skrankepaveri går ud over bl.a. byggebranchen, mener Venstre.

Håndhævelsen af Planlovens regler om en strandbeskyttelseslinje på 300 meter tager ind imellem så groteske former, at det grænser til det latterlige. Men for de mennesker, der rammes af emsige embedsmænds mangel på proportioner, er det alt andet end latterligt. Det er dybeste alvor.

Således også for en økologisk landmand i Vesthimmerland, der på din gård, hvor han tager sommergæster i pension, 120 meter fra strandbeskyttelseslinjen anlagde dels et højbed og dels en meget begrænset terrasse.

Men systemet slog til, og der er nu udstedt ordre til at fjerne såvel højbed som terrasse.

Der er ingen tvivl om, at den meget rigoristiske håndhævelse af strandbeskyttelseslinjen koster job i byggebranchen, hvor mindre håndværkervirksomheder i udkantsområderne går glip af opgaver, som ingen ville opfatte, ville ødelægge den danske kystlinje.

Står vagt

Den nye miljøminister, Kirsten Brosbøl (S) understreger i en mail til Jyllands-Posten, at hun “vil stå vagt om strandbeskyttelseslinjen”, men Venstres miljøpolitiske ordfører Henrik Høegh advarer mod den stædige fortolkning af reglerne.

– Det er en gang skrankepaveri at fortolke loven så rigidt. At en minister forsvarer den slags afgørelser, forstår jeg ikke. Jeg kender meget til embedsmændenes tekster fra Miljøministeriet, og det ser ud som om, at det er en embedsmandsskrevet tekst, ministeren har sendt til Jyllands-Posten, siger Henrik Høegh til Dagensbyggeri.dk.

– Jeg har hørt om en række andre groteske eksempler, hvor folk blandt andet modtager krav om, at havestolene på deres egen grund skal tages ind om natten, fordi det ellers er en “fast bestanddel”, og det må det ikke være. Vi er nødt til at få ændret det. Vil denne regering ikke, må vi andre tage fast når og hvis, der er en anden situation efter næste valg, fastslår Henrik Høegh.

Nej til volleyballnet

Han har også hørt om en by, hvor man på stranden ville stille volleyballnet op om sommeren til strandvolley, der i parentes bemærket er en olympisk sportsgren og er en yndet strandbeskæftigelse for mange mennesker.

– Der fik man at vide, at nettet skal 300 meter væk fra kysten, og så er der jo ikke tale om strandvolleyball. Så er der hverken sand eller vand. Det handler ikke om at lave solkysthoteller ved alle vores strande, men det er bagateller, der er udtryk for overspillet skrankepaveri, siger Henrik Høegh.

Samtidig mener han, at reglerne begrænser muligheden for at lave bondegårdsferie og rammer dermed muligheden for økonomisk aktivitet i et yderområde, hvor der er stort behov for at kunne tiltrække turister.

Relateret indhold