Skou Gruppen glæder sig i disse dage over at være blevet frikendt i sagen om de storkøbenhavnske bygekarteller. Frifindelsen skyldes, at retten er i tvivl om, hvorvidt byggevirksomheden blev tiltalt rettidigt.
Af udskriften af dombogen fremgår det, at Skou Gruppen blev kontaktet telefonisk af en politiassistent tre uger inden forældelsesfristens udløb 26. august 2013. Under samtalen blev de ulovlige prisaftalerne ifølge politiassistenten nævnt, lige som han i politiets sagsdagbog har indført, at Skou Gruppen under samtalen er blevet gjort bekendt med, at firmaet sigtes for at have indgået prisaftaler i forbindele med arbejde på andelsboligforeningen A/B Gammeltoftsgade.
Skou Gruppen har dog benægtet, at virksomheden under samtalen er blevet præsenteret for en sigtelse for overtrædelse af konkurrenceloven, og da samtalen ikke er blevet fulgt op med skriftligt materiale, der kan dokumentere sigtelsen, har retten ikke lagt til grund, at Skou Gruppen er blevet sigtet inden forældelsesfristen.
Ydemere anføres det i argumentationen for frifindelsen, at Skou Gruppens advokat er blevet kontaktet af politiet cirka en uge før forældelsesfristens udløb med en nærmere sigtelse for overtrædelse af konkurrenceloven. Men da advokaten ikke også virkede som forsvarsadvokat for firmaet, er der ifølge dombogen tvivl om, hvornår Skou Gruppen vitterligt har modtaget sigtelsen. Af samme grund finder retten, at der efter bevisførelsen foreligger en sådan usikkerhed om, hvornår byggevirksomheden er blevet gjort bekendt med indholdet af en sigtelse, at der ikke er et fornødent sikkert grundlag til at antage, at Skou Gruppen er blevet gjort bekendt med den nærmere sigtelse før udløbet af forældelsesfristen 26. august 2013. Derfor er sagen også endt med en frifindelse.
Anklagemyndigheden havde nedlagt påstand om, at Skou Gruppen skulle idømmes en bøde på mindst 800.000 kroner for at have indgået i prisaftalerne.
En enkelt sag mangler
Status for SØIK’s behandling af kartelsagen er, at 24 virksomheder og 22 ledende medarbejdere har betalt bøder for i alt 31 millioner kroner, mens Skou Gruppen altså er blevet frikendt.
I sagen udestår nu en enkelt ankesag mod virksomheden Hansen & Graversen Murermestre A/S, som behandles af Østre Landsret senere på måneden. Herudover afventer sagen om det selskab, der har ansøgt om tiltalefrafald og har modtaget et foreløbigt tilsagn om tiltalefrafald i henhold til konkurrenceloven. Det betyder, at selskabet vil modtage et endeligt tiltalefrafald, såfremt virksomheden fortsat opfylder betingelserne og samarbejder med myndighederne under hele sagen.
Deltagerne i de storkøbenhavnske byggekarteller har ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen aftalt priser på byggeprojekter i Storkøbenhavn til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner. Der er tale om såvel offentlige som private byggerier.