Sikkerhed går i glemmebogen

Hukommelsen om sikkerhed på byggepladsen ruster i sommerferien. Virksomhederne bør samle medarbejderne og genopfriske sikkerhedsindsatse.
Dansk Byggeris arbejdsmiljøchef opfordrer virksomhederne til at genopfriske sikkerhedsrutinerne, når medarbejderne komer tilbage fra ferie. Arkivfoto: NCC/Dalibor Sandic.
Dansk Byggeris arbejdsmiljøchef opfordrer virksomhederne til at genopfriske sikkerhedsrutinerne, når medarbejderne komer tilbage fra ferie. Arkivfoto: NCC/Dalibor Sandic.

Der er ingen tvivl om, at den våde sommer har fremmet rusten på mange jernkonstruktioner, men ifølge Dansk Byggeris arbejdsmiljøchef, Mette Møller Nielsen, er det ikke alene jern, der kan blive lidt rustent i løbet af sommerferien

Hun peger nemlig på tal fra Odense Universitetshospitals skadestue, der påviser, at der i ugerne lige efter ferien og på mandage er øget uheldsrisiko på landets byggepladser. Og da man efter en ferie også starter på en mandag, er der grund til ekstra agtpågivenhed:

Det skyldes simpelthen, at man i fritiden har glemt sikkerhedsrutinerne og lige skal have dem genopfrisket,.

Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen Dansk Byggeri

– Det skyldes simpelthen, at man i fritiden har glemt sikkerhedsrutinerne og lige skal have dem genopfrisket, siger hun til Dagens Byggeri.

Handler om rutiner

– Efter tre ugers ferie forsvinder noget af rygmarvsbevidstheden om, hvad man skal huske for at sikre sig mod ulykker på byggepladsen. Hvor er de andre på pladsen? Hvad er det, jeg skal passe på? Det handler om rutiner, og mange andre har sikkert efter en ferie prøvet at stå i den situation, at de har glemt kodeordet til deres arbejds-pc. Det ligger ellers i fingerspidserne. Det samme gælder håndværkerne på byggepladsen. Derfor bør virksomhederne efter ferien kalde medarbejderne sammen og lige genopfriske bevidstheden om at passe på kollegerne og sig selv. Det behøver ikke at være så ‘kinesisk’. Det er nok, at en leder taler om arbejdsmiljøet, og hvor vigtigt det er for virksomheden, siger Mette Møller Nielsen.

Nye placeringer

Hun peger videre på, at der i løbet af ferien fortsat kan være arbejdet på byggepladsen, og at der derved er opstået nye ting, man skal være opmærksom på:

– Det kan være placeringen af kraner og andre ting, der skal tages hensyn til. Vi har de senere år set virksomheder, der har det som et kæmpe mål at forbedre arbejdsmiljøet, og de opnår også resultater med indsatsen. Eksempelvis kunne vi i foråret på en af Metroens byggepladser fejre 500 dage uden arbejdsulykker. Først og fremmest er det den enkelte medarbejders sikkerhed, der er væsentlig, men noget andet er, at det er positivt for samfundsøkonomien. Alvorlige ulykker rammer også virksomhederne, når andre medarbejdere har overværet det og er blevet chokerede, mens andre skal lægge rutinerne om, og det koster både for virksomheden og samfundet, siger arbejdsmiljøchefen.

– For både medarbejdere og arbejdsgivere er det vigtigste at komme sikkert tilbage på arbejdspladsen, og derfor er det en god investering at gennemgå de gængse rutiner, så de er friske i erindringen. Også selvom medarbejderne er rutinerede, slutter Mette Møller Nielsen.

Relateret indhold