Sikkerhed: Bygherre har ansvaret

Konstruktørforeningen satte arbejdsulykker til debat på Folkemødet. Hvordan får vi antallet ned?
Fra venstre er det Hanne Ullum, Bygherreforeningen, Martin Manthorpe, NCC, Kira Højbjerg, Konstruktørforeningen og Jacob Munk, Branchearbejdsmiljørådet, under debatten om sikkerhed på byggepladserne. Foto: Torben Jastram.
Fra venstre er det Hanne Ullum, Bygherreforeningen, Martin Manthorpe, NCC, Kira Højbjerg, Konstruktørforeningen og Jacob Munk, Branchearbejdsmiljørådet, under debatten om sikkerhed på byggepladserne. Foto: Torben Jastram.

Forslag fra konstruktørforeningen

  • – Alle medarbejdere skal have en dokumenteret uddannelse i arbejdsmiljø, før de får adgang til pladsen – f.eks. et workpass. Det kan underbygges af skærpede sanktionskrav som f.eks. bøder og bortvisning, hvis ikke kravene overholdes.
  • Uddannelse og beskyttelse af arbejdsmiljøkoordinatoren, f.eks. med samme rettigheder som tillids- eller arbejdsmiljørepræsentanter.
  • – Krav om et tættere samarbejde mellem am-koordinator for projektering og for udførelse inkl. tilbagemelding fra am-koordinator for byggeri, så sikkerheden er tænkt ind i projektet fra start, og erfaringerne fra byggeriet rent faktisk også høstes af de projekterende.
  • – Branchearbejdsmiljø og Arbejdstilsynet sikres midler og muligheder for mere tilsyn og rådgivning.
  • – Internationalt samarbejde for ens regler og standarder, for eksempel på tværs af Europa.

At alle involverede parter i ethvert byggeri må tage del i ansvaret for at højne sikkerheden og få antallet af alvorlige arbejdsulykker ned siger næsten sig selv – selv om ansvaret på papiret ligger hos bygherre. Det var paneldeltagerne i en folkemødedebat om arbejdsulykker enige om.

Debatten var faciliteret af Konstruktørforeningen, der havde indkaldt fire kompetente personer til debatpanelet.

– En af årsagerne til de mange ulykker er blandt andet, at der mangler konsekvens, når reglerne overtrædes. Men det kan vi alle være med til at gøre bedre, sagde direktør Martin Manthorpe fra NCC Construction, som for nylig har skærpet reglerne på alle NCCs pladser.

– Vi kræver nu at alle, der kommer ind på vores pladser, skal have bestået en arbejdsmiljøprøve. Og den skal fornyes hvert år, sagde han.

NCC har desuden i sidste måned indført et krav om, at alle skal bære sikkerhedshjelm og briller, når de færdes på en NCC byggeplads.

Brug for tydeliggørelse

Ifølge bygherreforeningen er den nødvendige grundlæggende lovgivning allerede til stede i dag.

– Men det er rigtigt, at der kan mangle konsekvens. Og samtidig oplever vi også, at nogle bygherrer mangler at få tilbagemeldiger og evalueringer fra for eksempel entreprenørerne, hvis noget ikke er i orden, sagde udviklingschef Hanne Ullum fra Bygherreforeningen.

Også Konstruktørforeningen mener, at den gældende lovgivning er i orden.

– Vi har ikke brug for strammere lovgivning, men den skal simplificeres og tydeliggøres. I dag er der for meget plads til fortolkning, mente Kira Højbjerg, Konstruktørforeningen.

Sikkerheden fra start

Der var også udbredt enighed om, at sikkerheden skal tænkes ind i byggeforløbet langt tidligere, end det for det meste er tilfældet i dag.

– Sikkerheden bør komme ind allerede ved arkitektkonkurrencen – og især i den efterfølgende projekteringsfase, fastslog Martin Manthorpe.

Ifølge sekretariatsleder Jacob Munk fra Branchearbejdsmiljørådet skal sikkerheden ikke ses som et selvstændigt element i hele byggesagen.

– Vi skal frem til, at man kan se, at sikkerheden skinner igennem på alle de andre parametre – blandt andet kvalitet og økonomi. For på de bedste og mest sikre pladser leveres som regel også det bedste resultat, sagde han.

Relateret indhold