Så grav dog færdig!

Roskilde Sten & Grus er en af landets største råstofleverandører, men arbejdet er ikke just populært, selvom manglen på råstoffer lurer nær hovedstaden.
Grejet er i den grad et fokusområde hos Roskilde Sten & Grus, for det skal både være effektivt og så grønt som muligt. Foto: Kim Krasuld.
Grejet er i den grad et fokusområde hos Roskilde Sten & Grus, for det skal både være effektivt og så grønt som muligt. Foto: Kim Krasuld.

ROSKILDE: Livet som råstofindvinder er ikke forbundet med lutter roser. Det kan direktør Anders Jensen fra Roskilde Sten & Grus, RSG, skrive under på.

– FN har udpeget råstoffer – sand og grus – som verdens næstvigtigste ressource, kun overgået af drikkevand, fortæller direktøren for at illustrere, at grusgravene er absolut nødvendige for at samfundet kan fungere.

Alle har brug for sten, sand og grus til bygninger og infrastruktur, men der er ikke mange, der har lyst til at have en grusgrav i baghaven, fortæller Anders Jensen, mens han viser rundt i en af landets største grusgrave, hvor den familieejede råstofindvinder har gravet i årtier.

Det er svært at overse en grusgrav på RSG’s størrelse. Når man om cirka 10 år er færdige på det nuværende område, vil grusgraven have bevæget sig over et område på over 200 hektar. En del af det er dog allerede i dag færdiggravet og genetableret med blandt andet søer og beplantning.

Alligevel oplever direktøren, at specielt tilflyttere brokker sig eller i nogle tilfælde ønsker kompensation for det arbejde, som RSG udfører.

Anders Jensen er foruden direktør hos RSG også næstformand i brancheforeningen Danske Råstoffer. Foto: Kim Krasuld.
Anders Jensen er foruden direktør hos RSG også næstformand i brancheforeningen Danske Råstoffer. Foto: Kim Krasuld.

– I mit virke som næstformand for brancheforeningen Danske Råstoffer oplever vi en støt stigende utilfredshed med branchens aktiviteter rundt omkring i landet. Særdeles i forbindelse med nye områder, hvor naboerne er meget bekymret. Nye tilflyttere er typisk også meget negative i starten, siger Anders Jensen.

De små forsvinder

Oplevelserne med naboer fylder lidt i hverdagen, selvom Anders Jensen har en god dialog med langt de fleste. Det tæller blandt andet landsbyen Vindinge og et område med over 200 kolonihavehuse på den modsatte side.

Større problemer for RSG er det, at modstanden mod grusgravene er vokset de seneste mange år. Det smitter nemlig af i forhold til samarbejdet med kommunerne.

– Det er for mange et problem, at der skal kastes store summer i at kunne ansøge om gravetilladelser, siger Anders Jensen.

Han mener, at de små, lokale aktører ikke har en chance for at komme ind på markedet, fordi der er for meget modstand, og omkostningerne er for store.

Ud over, at det begrænser udbuddet, så har det også den konsekvens, at materialerne skal transporteres over større afstande. I en tid, hvor CO2-udledningen skal mindskes kraftigt, giver det derfor modsatte effekt, når mindre, lokale grusgrave holdes ude af markedet.

National planlægning

Det har i mange år været et ønske fra flere sider, ikke mindst fra råstofbranchen selv, at man laver en langsigtet national råstofplan. Det har nogle af vores nabolande gjort med stor succes.

– En national planlægning, styret af regionerne med de rette værktøjer, vil kunne mindske CO2 udslippet og sikre, at de kommende generationer stadig har nationale materialer til at udvikle Danmark. Der skal være plads til alle, også råstofbranchen, mener Anders Jensen.

– Der er en holdning hos nogle om, ikke mindst fra vores kommunale politikere, at vi bare skal få gravet færdigt og så komme væk, slutter han.

Relateret indhold