Kirsebærhegnet og Snebærhegnet er opført i slutningen er 1980’erne. To, tilsyneladende gode boligafdelinger, bestående af 97 og 91 boliger. Men byggeriet har fra start lidt under omfattende skader på grund af byggesjusk.
Allerede tre år efter opførelsen måtte man for eksempel renovere 20 badeværelser, der var voldsomt angrebet af skimmelsvamp. Siden har man løbende forsøgt at reparere de mange skader, som blandt andet en underdimensioneret tagkonstruktion, badeværelser opbygget i træ, utætte gulvafløb, manglende ventilation og skæve døre og vinduer har medført.
Det er ikke længere nok. En omfattende renovering er nødvendig og vil koste omkring 250 millioner kroner, hvoraf der kunne forventes støtte fra Landsbyggefonden (LBF) på omkring 150 millioner kroner.
Den støtte kan beboerne ikke længere regne med, hvis regeringen som planlagt beslaglægger over halvdelen af LBF’s midler til at finansiere indsatsen i udsatte boligområder, lyder kritikken i en pressemeddelelse fra KAB.
Store huslejestigninger
Formanden i Kirsebærhegnet, Annette Wainsted, er bekymret.
– Jeg har boet her, siden byggeriet blev opført. Her har altid været problemer med fugt og skimmel i fundamentet, men det er blevet meget værre, konstaterer formanden og fortsætter:
– Får vi ikke støtte til renoveringen, vil huslejen stige væsentligt. I forvejen er den ikke billig, så jeg er ikke sikker på, jeg vil have råd til at blive boende.
I Snebærhegnet er situationen den samme, og formand Pernille Sonberg kan ikke se en løsning på problemet.
– Selvom Snebærhegnet har en sund økonomi og løbende har henlagt midler til vedligeholdelse, så er det ikke nok. Bygningerne forfalder, fortæller hun.
Nye udsatte boligområder
Sophus Vørsing, formand for Sydkystens Boligselskab, som begge boligafdelinger hører under, finder regeringens plan urimelig og ulogisk. Han peger på, at den vil være med til at skabe nye boligområder med problemer.
– Hvis vi ikke løbende kan renovere boligafdelinger med de midler, beboerne har indbetalt til Landsbyggefonden, er der en stor risiko for, at de udvikler sig til udsatte boligområder, mener Sophus Vørsing og tilføjer, at problemer med såkaldte parallelsamfund er en samfundsopgave, som det er dybt urimeligt at lade almene beboere betale alene.
Regeringen foreslår i udspillet, at man tager 12 milliarder kroner af Landsbyggefondens samlede pengetank på 21 milliarder kroner til nedrivning og omdannelse af udsatte boligområder. Det svarer til små 60 procent af Landsbyggefondens midler.