Skærpede energikrav til nye vinduer
- – Vinduesbranchen lavede i 2009 en aftale med myndighederne om gradvis skærpelse af de energimæssige egenskaber i nye vinduer.
- – Tre gange siden er kravene til nye vinduer blevet skærpet med 25 %.
- – I februar 2021 blev de nuværende krav om energineutrale vinduer i klasse A skrevet ind i bygningsreglementet
- Kilde: VinduesIndustrien
Efter nogle år med høj byggeaktivitet og mange energirenoveringer er byggeaktiviteten faldet drastisk, og særligt nyt parcelhusbyggeri er hårdt ramt, viser tal fra Danmarks Statistik. Den voldsomme nedgang overrasker ikke cheføkonom Martin Kyed fra Prognosecenteret, som allerede i september prognosticerede udviklingen:
– Med et fald på 43 % fra 2022 til 2023 og mere end en halvering siden 2021 har parcelhusbyggeriet været den del af boligbyggeriet, som er blevet ramt hårdest.
Også de fortsat høje materialepriser lægger sin klamme hånd over både private og offentlige byggeprojekter. Det mærker man bl.a. ude hos vinduesproducenterne – og kan se i brancheorganisationen VinduesIndustriens produktionsstatistik for 2023, som netop er udkommet.
Læs også: For dyrt: Kun 13 pct. vil energioptimere boligen i 2024
Statistikken viser en samlet tilbagegang på salget i Danmark på 22,6 % i styk og 17,9 % i kroner for hele året. Tilbagegangen på salget i udlandet er på 15,1 % i styk og 6,5 % i kr. Dermed er salget af vinduer i Danmark nu på sit laveste niveau i mere end 10 år, målt i antal vinduer, mens vi skal tilbage til 2019 for at finde et år med en lavere omsætning i kroner og ører.
VinduesIndustriens direktør, Johny H. Jensen, siger:
– Vinduesbranchen nød til en vis grad godt af Corona-årene, hvor mange boligejere benyttede lejligheden til at renovere deres bolig, for eksempel med nye vinduer. Nu falder den efterspørgsel, og det kan aflæses direkte både på omsætningen i kroner og ører, og i det samlede antal vinduer, som er solgt i 2023.
Grønt håb forude
Tendensen ser umiddelbart ud til at fortsætte lidt endnu, viser tallene for både påbegyndt byggeri og byggetilladelser fra Danmarks Statistik. Begge falder fortsat, og branchen må derfor indstille sig på at navigere i et ændret marked.
Branchedirektøren håber dog, at de forpligtelser der er i forhold til at energioptimere og nedbringe CO2-udslippet, fremadrettet vil sætte skub i branchen igen. Samtidig ærgrer han sig over den lave renoveringsrate og håber på politiske løsninger, som er enkle og ikke fordyrende for bygningsejeren.
Læs også: Nye guider skal fremme energibesparelser ved renovering
– En politisk løsning kunne både være i form af tilskud, et fradrag eller deciderede krav til ejere af offentlige bygninger om at spare på energien. Men det skal være uden skærpede komponentkrav, som kun fordyrer produktet. Vi har i forvejen udviklet nogle af verdens mest energieffektive vinduer i Danmark, så det gør kun produkterne dyrere, hvis man stiller endnu flere krav end dem, der er i forvejen, understreger branchedirektøren.
De produkter, som forlader vinduesfabrikkerne i dag, er, qua de skærpede energikrav til nye vinduer, langt mere energieffektive end tidligere. De vil derfor kunne være med til at give et skub til den grønne omstilling, og dét giver branchedirektøren håb.
– Lige nu ser det lidt sløjt ud for branchen, men jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at salget vender tilbage, siger han.