Mange især små virksomheder i byggebranchen er kommet i alvorlig klemme, efter at man fra årsskiftet indførte et nyt bygningsreglement, som blandt andet betyder, at en vurdering af de tekniske løsninger på brand- og konstruktionsområderne ikke længere er en kommunal opgave. I stedet skal private certificerede brandrådgivere og statikere stå for vurderingen.
Formålet med indførelsen af certificeringsordningen var at få en hurtigere og mere ensartet proces på vejen mod byggetilladelse landet over samtidig med, at sikkerhedsniveauet på brand- og konstruktionsområdet skulle opretholdes.
– Problemet er bare, at virksomhederne oplever, at der er stor forvirring og uenighed om, hvordan reglerne skal fortolkes. Derfor er det også svært at få et klart svar på, hvad det vil koste at få gennemført kontrollerne, så man kan komme i gang med byggerierne, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4200 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Ifølge direktøren skaber det en svær situation for også veldrevne virksomheder, der allerede har ordrene i hus, men ikke kan komme i gang.
– Det har nogle steder betydet, at virksomhederne har opsagt medarbejdere. Og trækker processen tilstrækkeligt ud, risikerer virksomhederne ligefrem at skulle lukke helt, siger han.
Dybt frustrerende
Altanbranchen er ét af de steder, hvor den øjeblikkelige regelforvirring rammer hårdt. Hos DanskAltan har man eksempelvis ordrer på opsætning af 25-30 altaner, som lige nu ligger stille på grund af ugennemsigtige godkendelsesprocedurer.
– Det er dybt frustrerende, når man knokler dag ud og dag ind for at holde gang i forretningen, og man så må se de kunder, man allerede har skaffet, forsvinde igen, fordi vi ikke har mulighed for at få en pris og tidshorisont for de påkrævede tilladelser, siger Kenneth Baand Larsen, der er indehaver af virksomheden i Asaa.
Hvis ikke, der snart kommer skred i tingene, forventer han, at han må sige farvel til nogen af virksomhedens ansatte.
– Det er jo en forfærdelig situation at stå i. For der er tale om dygtige medarbejdere og om en i bund og grund sund virksomhed, der bare er fanget i et system, som ingen tilsyneladende forstår. Og mens kommune og rådgiver diskuterer, sidder vi klemt som den berømte lus mellem to negle, siger han.