En aftale mellem regeringen, KL og Danske Regioner fjerner anlægsloftet for 2020, så de to sidstnævntes medlemmer kan fremrykke forskellige investeringer. Aftalen bliver rost bredt fra bygge- og anlægsbranchen, men der er også flere ønsker til at holde byggevirksomhederne i gang under coronakrisen.
Dansk Byggeri har tidligere på ugen skønnet, at beskæftigelsen i byggeriet vil falde med 16.400 fra 1. til 2. kvartal i år. I går sagde administrerende direktør Lars Storr-Hansen, at man nu forventer et beskæftigelsesfald på 17-18.000 i byggeriet.
Derfor faldt aftalen i går i god jord. Men der er flere ønsker fra byggebranchens organisationer. Den faglige samarbejdsorganisation BAT-kartellet har rettet øjnene mod projekter for over 18 milliarder kroner. Det er vel at mærke uden yderligere indgriben i de offentlige kasser, lyder det.
– Finansministerens og KL’s aftale om at suspendere Anlægsloftet for resten af 2020 er et vigtigt led i at holde hånden under dansk økonomi. De opgaver, der fremrykkes for i alt 2,5 milliarder kroner, vil på en god dag kunne skabe henved 5000 årsværk medregnet dynamiske effekter af tiltagene, siger BAT’s sekretariatschef, Gunde Odgaard.
Han fortsætter:
– Finansministeren holder åbenbart krudtet tørt, når det gælder aktiveringen af Landsbyggefonden og de 453 godkendte renoveringsprojekter i de almene boligforeninger, som tilsammen vil kunne skabe aktivitet for 18,4 milliarder kroner. Dette uden statslig eller kommunal finansiering.
Hæv beløbsgrænser
Bygherreforeningen er også glade for gårsdagens aftale, men har også et forslag til regeringen. For selvom kommunerne gerne må bruge flere penge, så tager det tid for de kommunale byggeafdelinger at planlægge og udbyde opgaverne. I tilbudsloven er der krav om, at opgaver over 300.000 kroner skal konkurrenceudsættes og opgaver over tre millioner kroner skal sendes i udbud. Grænsen er på 500.000 kroner på såkaldte delopgaver. Derfor frygter foreningen, at effekten måske kommer for sent.
– Der er en vis reaktionstid på igangsættelsen af mange opgaver. Den kan imidlertid nedbringes, hvis man suspenderer nogle af udbudsreglernes tærskelværdier. Konkret kunne det være interessant at justere på tilbudsloven, som gælder for udbud af mindre bygge- og anlægskontrakter, således der ikke skal afholdes lange udbudsprocesser. Vi foreslår konkret en forhøjelse af grænsen for direkte tildeling til for eksempel tre millioner kroner og en forhøjelse af grænsen for afholdelse af licitation til for eksempel 10 millioner kroner, kombineret med en forhøjelse af grænsen for delarbejder til for eksempel to millioner kroner, siger Henrik L. Bang, direktør i bygherreforeningen.
Direktøren fortæller, at anlægsloftet generelt er en udfordring for mange af landets kommuner. En lempelse af grænsen for, hvor meget kommunerne må bygge for, kan også have fordele efter coronakrisen, mener han. For eksempel kan det gøre op med det store renoveringsefterslæb, som mange kommuner har på bygningsporteføljen og infrastrukturen.