Grontmij og COWI har for Energistyrelsen lavet en undersøgelse af priser for udførelse af konkrete PCB-projekter i Danmark indenfor de seneste år. På baggrund af rapporten har bygherren ifølge by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) et mere oplyst grundlag til at planlægge og vurdere mulige omkostninger ved en PCBrenovering.
Rapporten omhandler både eksempler på konstaterede enhedspriser for specifikke arbejdsprocesser – eksempelvis fjernelse af PCB-holdige fuger – og eksempler på samlede omkostninger ved renovering af PCB i bygninger, hvor niveauet af PCB i indeluften overskrider Sundhedsstyrelsens vejledende værdier.
– Når man som bygningsejer skal vurdere omkostninger ved udførelse af et PCB-saneringsprojekt eller et specifikt PCB-saneringsarbejde, skal man være opmærksom på, at en lang række specifikke forhold vil have en væsentlig indflydelse på de priser, der vil gælde for det pågældende projekt. De totale projektomkostninger er oftest sammensat af en lang række mindre delarbejder, som entreprenøren skal tage højde for, når projektet skal budgetteres og udføres, hedder det i rapporten.
Priser kan variere
– Bygnings- og lokalitetsspecifikke forhold kan i mange tilfælde være med til at forklare, hvorfor enhedspriserne på tilsyneladende enslydende PCB-arbejder kan variere meget fra projekt til projekt. Eksempler på forhold, der kan have stor indflydelse på enhedsprisen, kan være udbudsform, omfang, projekttype, fysiske forhold og hensyntagen til andre brugere, lyder konklusionen blandt andet.
Der er indsamlet data fra 29 konkrete cases. 17 cases omhandler primært PCB-sanering i forbindelse med nedrivning, renovering og ombygning. 12 cases omhandler primært PCB-sanering i forbindelse med afhjælpning af forhøjede indeluftkoncentrationer.
Det indsamlede datamateriale viser en relativ stor spredning mellem enhedspriserne for de enkelte arbejdsprocesser:
Få har indeklimaproblem
– For de fleste arbejdsprocesser ses der at være en god sammenhæng mellem enhedspris og mængde, således at bygherrerne betaler en mindre pris pr. enhed jo større totalmængden er. Alle omkostninger i forbindelse med arbejdet er for så vidt muligt udspecificeret, så brugerne kan vurdere dem i forhold til en konkret sag, lyder det.
Grontmij/COWI har på baggrund af den casebaserede erfaringsindsamling vurderet et generelt omkostningsspænd for, hvad det kan forventes at koste at gennemføre renoveringer, der skal nedbringe PCB i indeluften for bygningstyperne én- og tofamiliehuse, etageboligejendomme og kontorer/offentlige bygninger
– Det er værd at nævne, at over 98 procent af alle bygninger i Danmark ikke har et indeklimaproblem i forhold til PCB, konkluderes der.
Behov reduceres
Sundhedsmyndighederne vurderer, at udgifterne til fjernelse af PCB i danske bygninger kan forventes at blive reduceret i takt med, at der opnås flere erfaringer og udvikles nye afhjælpningsmetoder i byggebranchen.
Det er ejeren af en bygning, der har ansvar for at sikre, at den ikke er sundhedsskadelig at bo eller opholde sig i. Det gælder også, hvis der er PCB i indeluften, der udgør en sundhedsfare for beboere og brugere af bygningen.
Ved niveauer i intervallet 300-3.000 ng/m3 PCB i indeklimaet har Sundhedsstyrelsen lagt vægt på muligheden for at prioritere indsatsen i de konkrete sager – for eksempel ud fra om børn og yngre anvender bygningen og på opholdstid/eksponering i de konkrete sager.
Ved niveauer over 3.000 ng PCB/m3 har SST anført, at det i de fleste sammenhænge må betragtes som en nærliggende sundhedsfare med indgriben uden unødig forsinkelse og umiddelbar iværksættelse af midlertidige afværgeforanstaltninger.