Planlægning forebygger arbejdsulykker

En ny videntjeneste skal hjælpe bygherrer og rådgivere med at sikre færre ulykker på byggepladsen.
En væsentlig andel af alle arbejdsulykker i byggeriet kan undgås ved bedre planlægning, og hvis sikkerheden tænkes ind, allerede når arkitekten slår de første streger på blokken. Foto: Colourbox.
En væsentlig andel af alle arbejdsulykker i byggeriet kan undgås ved bedre planlægning, og hvis sikkerheden tænkes ind, allerede når arkitekten slår de første streger på blokken. Foto: Colourbox.

Nu skal arbejdsmiljø og sikkerhed tænkes ind i processen, allerede når et byggeri er på tegnebrættet. En ny videntjeneste skal nemlig hjælpe bygherrer og rådgivere med det ansvar og de pligter, de har i de tidlige faser af byggeriet. Det oplyser Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

– Vi ved, at en væsentlig del af alle arbejdsulykker i byggeriet kan undgås ved bedre planlægning, og derfor skal der så tidligt som muligt i processen tages højde for, hvad der skal udføres på byggepladsen, og hvordan det skal gøres. Derfor er det vigtigt, at vi som bygherrer og rådgivere tænker i sikkerhed langt tid inden virksomhederne og deres medarbejderne skal i gang på pladsen, lyder det samstemmende fra chefkonsulent Peter Andreas Sattrup i Danske Arkitektforeninger, udviklingschef Hanne Ullum i Bygherreforeningen og erhvervspolitisk chef Ulrik Ryssel Albertsen i Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Starter ved årsskiftet

Videntjenesten bliver et nyt tiltag i Byggeriets Arbejdsmiljøbus – i daglig tale Bam-Bus – som allerede i dag leverer vejledning om godt og sikkert arbejdsmiljø for virksomheder og håndværkere ude på byggepladserne. Parterne bag Bam-Bus – Dansk Byggeri og 3F – lancerer den nye videntjeneste i samarbejde med Danske Arkitektvirksomheder, Bygherreforeningen og Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

– Vi forventer, at den nye videntjeneste kan bidrage synligt til at nedbringe antallet af arbejdsulykker, som skyldes dårlig planlægning. Styrken er, at det er aktører fra hele værdikæden i byggeriet, som er gået sammen om det her projekt. Vi skal have styr på alle processerne, og det skal allerede ske, når byggerierne tegnes og udbydes, siger arbejdsmiljøkonsulent Flemming Hansen i 3F og arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.

Den nye videntjeneste starter op ved årsskiftet, og Grundejernes Investeringsfond står for halvdelen af financieringen. Videntjenesten er en videreførelse af en eksisterende Hotline for rådgivere i regi af “Handleplan mod arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen”.

Relateret indhold