Perstrup vælger BIM-satsning

Et nyt BIM-software giver for betonelement-producenten Penstrup færre projekterings- og fabrikationsfejl, mindre tidsforbrug og en reduktion af de samlede omkostninger.
Her er vi i Perstrups produktionshal til SL-dæk. Foto: Perstrup.
Her er vi i Perstrups produktionshal til SL-dæk. Foto: Perstrup.

BIM (der står for Bygnings Informations Modellering) indgår i dag som en naturlig del af arbejdet hos flere danske entreprenørvirksomheder.

Den øgede efterspørgsel efter digitalt projekteringsmateriale har man også kunnet mærke hos betonelementproducenten, Perstrup Beton Industri, som nu tager et stort skridt mod omstillingen til det digitale byggeri. Det sker med en større investering i BIM-software til projekterings- og konstruktionstegninger. Dermed bliver Perstrup den første betonelementproducent i Danmark, der kan integrere et helt byggeprojekt i en samlet digital 3D-model.

– Vi har oplevet en stigende efterspørgsel efter digitalt projekteringsmateriale. Derfor har vi nu besluttet at investere i BIM-software, der gør det muligt for os at samle alle digitale 3D-modeller for et helt byggeprojekt i én model. Med den nye softwareplatform kan vi optimere hele projekteringsprocessen og minimere projekterings- og fabrikationsfejl. Samtidig reduceres både tidsforbrug, spild og dermed de samlede omkostninger, siger adm. direktør i Perstrup, Karsten Sandal.

Bedre kommunikation

Med BIM-systemet er det muligt at udveksle intelligente 3D-konstruktioner, som indeholder nøjagtige og detaljerede informationer som eksempelvis elementnummer, materiale, vægt og miljøklasse. Informationerne kan udveksles i flere formater, blandt andet det udbredte IFC-format, der anvendes i de fleste offentlige byggerier. Det vil ifølge Perstrup give en markant bedre kommunikation med entreprenøren og optimere interne processer.

– Udvekslingen af filer til 3D-modeller er en sikkerhed for, at snitfladen mellem entrepriserne er helt tydelig, og at alle parter har samme opfattelse af projektet fra start til slut. Det sikrer, at der kan laves kollisionskontrol inden produktion af elementerne, og vi undgår dermed, at fejl først opdages på byggepladsen. Samtidig sikrer det, at den aftalte tidsplan lettere kan overholdes, siger Karsten Sandal.

Ny stor ordre

Lanceringen af den digitale BIM-platform kommer samtidig med, at Perstrup netop har sikret sig en ny stor elemententreprise baseret på en løsning med det innovative SL-betondæk. Der er tale om det 12 etagers store boligbyggeri, Sfinxen, som skal bygges på Islands Brygge. Kontrakten blev blandt andet vundet på baggrund af en optimeret konstruktionsløsning, hvor det var muligt at fæstne sideudkragede altaner til SL-dækkene og samtidig spare et stort antal brandisolerende gipsplader pga. SL-dækkets høje brandmodstandsevne.

– SL-dækket flytter processer fra byggepladsen ind på fabrikken, og med lanceringen af den nye BIM-platform gør vi det nu endnu nemmere at være entreprenør. Betonelementbranchen har bidraget til en væsentligt industrialisering og effektivisering af produktionsprocesser, men har desværre haltet efter, når det kommer til digitalisering af arbejdsgange. Vi mener der ligger et stort potentiale i BIM til at øge automatisering i branchen yderligere, siger Karsten Sandal.

Relateret indhold