PensionDanmark: Den cirkulære dagsorden rykker

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 - og frem mod 2020. I dag projektudviklingsdirektør Mia Manghezi, PensionDanmark.
Projektudviklingsdirektør Mia Manghezi, PensionDanmark.
Projektudviklingsdirektør Mia Manghezi, PensionDanmark.

For os i PensionDanmark har 2019 været travlt og fyldt med mange gode projekter og samarbejder.

Vi er glade for, at debatten om det bæredygtige byggeri hele tiden udvikler sig og folder sig ud. Jeg synes, vi i 2019 har set ketchupeffekten og vi diskuterer mindre “OM bæredygtighed kan betale sig” og i højere grad “HVORDAN arbejder vi med bæredygtighed, så det giver værdi for slutbrugere og investorer”.

I 2019 har vi i PensionDanmark også intensiveret investeringerne i byområder.

Masterplankonkurrencen på Vejlands Kvarter er afsluttet, og nu starter arbejdet frem mod at realisere det store byområde med træbyggeri.

Vi arbejder frem mod lokalplan med Trælasten i Aarhus – vi har netop afsluttet en integreret designproces med fem arkitektteams på baggrund af Udviklingsplanen. Aarhus Kommune, de fem arkitektteams, entreprenøren, byplanrådgiverne og vi har samarbejdet åbent hele vejen igennem. Det er en stærk erfaring i samarbejde, som vi vil tage med os til andre byområder. Trælasten bliver også første byområde, hvor vi har fokus på den cirkulære dagsorden og bruger den materialebank, vi har liggende på grunden. Det kommer vi også til at tage med os videre.

Og endelig er vores inhouse kompetencer blevet styrket med ansættelsen af to byudviklere. Det giver os mulighed for at gå stadig mere kompetent ind i projektudviklingen på byniveau og i de tidlige faser, og er noget jeg er rigtig glad for.

2020

I 2020 glæder jeg mig til at vi skal videre med vores byområder; Kildedal i Ballerup, Vejlands Kvarter, Køge Kyst, Banekvarteret og Trælasten i Aarhus. Det tætte samarbejde med kommuner, udviklingsselskaber, gode rådgivere og entreprenører er hele tiden med til at udvikle byggeriet og vores byområder.

Jeg tror, vi kommer til at se endnu flere løsninger på, hvordan vi skaber god by; flere koncepter for at bo sammen, arbejde sammen, og have fleksible kvadratmeter. Og jeg tror, vi rykker videre på materialedagsordenen. At værdikæderne ved genanvendelse med høj værdi bliver stærkere og står mere klart i markedet, at vi taler om materialepas, donorbygninger og at vores æstetiske sans følger med udviklingen på materialeområdet.

I 2020 flytter beboerne ind i vores første Livsstilsboliger50+ i Skibet på Køge Kyst. Det bliver spændende at se, om vores hus understøtter fællesskabet, præcis som vi har drømt om.

Og 2020 bliver året for planlægningen af vores første boligfællesskab på tværs af flere generationer i Ry.

Så vi melder klar til 2020 og fortsætter linjen; do good & do well.

Relateret indhold