I udlægningen af den nye finanslovsaftale er der lagt op til en betragtelig styrkelse af de erhvervsrettede uddannelser. Med en kvalitetspulje på 170 millioner kroner i 2018, skal erhvervsskolerne være bedre rustede til at sikre kvaliteten af uddannelserne.
Puljen er en del af regeringens målsætning om, at 30 procent af en ungdomsårgang i 2025 skal vælge en erhvervsuddannelse, men ifølge både Dansk Byggeri og Danske Erhvervsskoler og Gymnasier drukner den nye pulje i besparelser fra omprioriteringsbidraget.
Omprioriteringsbidraget
I sommeren 2015 vedtog regeringen at indføre det såkaldte omprioriteringsbidrag. Det betyder at kommunernes såkaldte serviceramme sænkes med omkring to milliarder kroner fra 2016 til 2019. Det er et beløb, kommunerne må spare væk. Pengene tilfalder staten, som derefter kan omprioritere dem.
Disse besparelser rammer også erhvervsskolerne, som må spare omkring 120 millioner kroner yderligere i år. Sidste år måtte erhvervsskolerne også spare et tilsvarende beløb.
Kvalitetspuljer
Da erhvervsskolerne sidste år skulle spare på grund af omprioriteringsbidraget, fulgte der en kvalitetspulje på 150 millioner kroner med. Kvalitetspuljen er et-årig og bliver derfor ikke videreført til 2018.
På den måde mister erhvervsskolerne 150 millioner kroner, selv om de får tilføjet en ny pulje på 170 millioner kroner. Alt i alt giver det følgende regnestykke:
Omprioriteringsbidrag: -120 millioner kroner
Fjernet kvalitetspulje: -150 millioner kroner
Ny kvalitetspulje: +170 millioner kroner
Altså en besparelse på i alt 100 millioner kroner.
Investeringsrammen forøges
Erhvervsskolerne er underlagt en investeringsramme på 1,4 milliarder kroner årligt. Rammen er, på trods af at erhvervsskolerne er selvejende, blevet indført af Finansministeriet, der ville sikre sig imod, at skolerne forbyggede sig.
Investeringsrammen er i 2016 sat til 1,4 milliarder kroner, men det beløb er nu blevet hævet med 250 millioner til 1,65 milliarder i 2018.
De 250 millioner ekstra er dog ikke et beløb, skolerne får til rådighed, da det bare er deres egne penge, de må bruge af. desuden er investeringerne typisk på anlægsbudgettet, imens pengene, der er tale om, i omprioriteringsbidraget og kvalitetspuljerne er driftspenge.