Øget varmeisolering giver problemer med brandsikkerhed

Nye byggestandarder og moderne byggematerialer giver udfordringer, når det gælder brandsikkerheden.
Nye typer isoleringsmaterialer giver fordele, men desværre er de ikke helt uproblematiske i brandteknisk henseende, siger seniorforsker Lars Schiøtt Sørensen fra SBi. Foto: Jørgen True.
Nye typer isoleringsmaterialer giver fordele, men desværre er de ikke helt uproblematiske i brandteknisk henseende, siger seniorforsker Lars Schiøtt Sørensen fra SBi. Foto: Jørgen True.

Om konferencen

  • Nordic Fire & Safety Days 2016 havde deltagelse af cirka 200 konferencedeltagere på Aalborg Universitet København og bød på 70 oplæg fra forskere og andre brandeksperter. Konferencen afholdes en gang om året og er den største af sin art i Norden og afholdes i et samarbejde mellem Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), Aalborg Universitet, DTU, Lunds Universitet, Aalto-universitetet, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Universitetet i Stavanger, Høgskolen Stord/Haugesund, Háskóli Íslands, VTT Technical Research Centre of Finland samt Dansk Brand- og Sikkerhedsteknisk Institut.

Nordens største konference om brandsikkerhed fandt sted i mditen af juni på Aalborg Universitet København. Her diskuterede brandeksperter fra myndigheder, industri og forskning, hvordan bygningers øgede varmeisolering påvirker brandsikkerheden.

– Vores bygninger bliver bedre og bedre isoleret for at spare på energien, men samtidig holder de også bedre på varmen ved ildebrand, siger seniorforsker Lars Schiøtt Sørensen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København, der var medarrangør af konferencen.

Lars Schiøtt Sørensen forklarer, at bygningernes forbedrede evne til at holde på varmen medfører, at temperaturen stiger hurtigere ved en brand, end det tidligere var tilfældet. Og det giver kortere tid til rednings- og slukningsindsatsen.

– Et andet problem er, at de nye lavenergiruder ikke sprænger så let som ældre ruder, og derfor kan røgen ikke slippe væk, siger Lars Schiøtt Sørensen.

Giftig røg fra plast

I takt med behovet for at øge varmeisoleringen er der kommet en række nye, plastbaserede isoleringsmaterialer på markedet. De kan i nogle sammenhænge give fordele, blandt andet fylder de mindre end eksempelvis mineraluld. Men de kan også give problemer i tilfælde af brand.

– Desværre er de ikke helt uproblematiske i brandteknisk henseende. På konferencen blev der derfor peget på behovet for mere realistiske testmetoder for plastbaserede isoleringsmaterialer, siger Lars Schiøtt Sørensen og forklarer, at de plastbaserede materialer kan være brandfarlige, blandt andet når de anvendes til udvendig facadeisolering, og at de kan give røgudvikling med giftige gasser.

Relateret indhold