De tiltagende politiske uroligheder uden for Danmarks grænser udfordrer ytringsfriheden og risikerer dermed også at svække landets erhvervsliv, herunder bygge- og anlægsbranchen.
Det mener Martin Lund Knudsen, tidligere NCC-direktør og indehaver af TBC Invest, og Kenneth Jørgensen, chefredaktør på Dagens Byggeri, der er blandt stifterne bag nystiftede Foreningen for Politisk Diversitet:
– Med den stigende polarisering, vi oplever i dag, er der en betydelig risiko for, at konflikter i virksomheder og mellem samarbejdspartnere kan opstå, hvilket fører til økonomisk ustabilitet, siger Martin Lund Knudsen.
Dagens Byggeri: Diversiteten inkluderer også politisk overbevisning
Han henviser til en ny undersøgelse, der viser, at hver femte medarbejder undgår at ytre sig politisk af frygt for reaktionen fra kolleger og chefer:
– Politisk diversitet er fundamentet for, at medarbejdere, ledere, direktører, virksomhedsejere og bestyrelsesmedlemmer frit, trygt og i gensidig respekt kan udtrykke deres politiske holdninger – uden frygt og risiko for eksklusion og repressalier. Dette er helt afgørende for at sikre et robust erhvervsliv.
Ansvar for demokratiet
Foreningen ønsker at fremme den politiske diversitet i såvel offentlige som private virksomheder og organisationer i Danmark ved at skabe et forum for medlemsvirksomheder, der arbejder for at skabe et arbejdsmiljø, hvor forskellige politiske overbevisninger respekteres og accepteres – til styrkelse af den enkelte virksomhed og erhvervslivet som helhed, men også den demokratiske samtale.
Medstifterne af foreningen mener, at ligesom branchen har et ansvar for den bæredygtige udvikling, har den ligeledes et ansvar for landets demokratiske udvikling:
– Vi er alle ansvarlige for at bidrage til den pågældende virksomhed, vi er ansat i eller ejer, men som borgere er vi også i vores professionelle liv forpligtet til at tage del i og styrke den demokratiske udvikling. Uden demokratiet har vi ikke de dynamiske, konkurrencedygtige virksomheder, vi ønsker at skabe, siger Kenneth Jørgensen.
Dialog frem for påtvingelse af egne holdninger
Den stigende polarisering kunne man bl.a. opleve, da demonstranter afbrød et debatarrangement på årets Folkemødet i Allinge, hvor virksomheder, interesseorganisationer og borgere med interesse for demokratiet netop er samlet på tværs af politiske partier og holdninger.
Ligeledes blev statsminister Mette Frederiksen overdøvet af demonstranter og måtte opgive at holde sin tale på Kvindernes Kampdag i marts i år.
Det er denne udvikling, Foreningen for Politisk Diversitet ønsker at vende:
– Hvis forsøg på påtvingelse af andre med egne politiske holdninger får plads, mindskes muligheden for dialog og forståelse for modsatrettede synspunkter og konsensussøgende løsninger. Det skaber mistillid til og blandt medarbejdere, ledere, direktioner, bestyrelser, politikere m.fl., beslutninger betvivles, og ansvar fralægges til skade for konkurrenceevnen og vækst, siger Kenneth Jørgensen.
Meningsfrihed – også for direktører i debatten
Martin Lund Knudsen tilføjer, at et demokratis styrke altid kan måles på friheden til at være uenig inden for Grundlovens rammer uden at ende i uvenskab, ligesom mangfoldige synspunkter ytret i gensidig respekt beriger både organisationer og virksomheder og bidrager til et innovativt arbejdsmiljø:
– Arbejdspladserne skal kunne fokusere på deres hovedopgaver – nemlig at drive virksomhed frem for at skulle forsøge at tilpasse sig verserende politiske dagsordener. Og samtidig med at medarbejdernes ret til meningsfrihed sikres, skal blandt andre direktører kunne deltage i den politiske debat i privat regi uden at risikere at blive lagt til last på arbejdspladsen.
– Demokratiet mister nemlig en væsentlig menneskelig kapital i debatten, når landets ledere og bedste tænkere afholder sig fra meningstilkendegivelse grundet repressalier i relation til deres ansættelsesforhold.
Flere virksomheder i bygge- og anlægsbranchen har allerede tilkendegivet interesse for at blive medlem af Foreningen for Politisk Diversitet, der er partipolitisk uafhængig.