Den netop indgåede aftale om finansloven gør boligjobordningen permanent. Dermed vil der ikke fremover være usikkerhed omkring håndværkerfradraget, hvilket især glæder Tekniq og Dansk Byggeri. I Dansk Byggeri mener man, at boligjobordningen fjerner sort arbejde for milliarder, imens den sørger for flere lærerpladser.
– Vi glæder os over, at aftalepartierne har realiseret danskernes store ønske om at bevare håndværkerfradraget. Det er et rungende ja til at give folk en hjælpende hånd med at vedligeholde deres bolig, bekæmpe sort arbejde og skabe flere lærepladser, siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen.
Også i Tekniq er man glade for beslutningen, som de mener er med til at sætte skub i energirenovering i byggeriet. Det skriver de i en pressemeddelelse.
– Vi kan jo se, at netop økonomien spiller en afgørende rolle for danskernes lyst til eksempelvis at energirenovere, og derfor er det glædeligt, at man fra politisk side viser vilje til at bakke op om dette. Der er ikke mindst positivt, at ordningen nu gøres permanent, således at boligejerne kender de økonomiske rammer, når de overvejer, om det er tid til at gøre de grønne drømme til virkelighed ? selvom vi kunne have ønsket, at der også blev givet fradrag til materialer og ikke kun til arbejdsløn, Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ.
Ordning minimerer sort arbejde
Håndværkerfradraget er effektivt til at bekæmpe sort arbejde. Siden fradraget blev indført i 2011 er det sorte håndværker- og servicearbejde faldet med 8,6 mia. kr. ifølge data fra Rockwool Fonden. Det har ifølge Dansk Byggeris overslagsberegning medført en ekstra skatteindtægt på cirka 1,5 milliarder kroner, skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.
– Regeringen har alligevel fundet plads til både hjemmeservice og håndværkerarbejde i ordningen. Det er i sig selv godt håndværk. Men jeg vil særligt sige tak til Dansk Folkeparti, der hele tiden har haft en god forståelse for, at fradraget ikke handler om at øge aktiviteten i byggebranchen, men om at vedligeholde folks boliger, minimere sort arbejde og sikre lærepladser, siger Lars Storr-Hansen.
Flere lærlinge
Både ved Dansk Byggeri og Tekniq regner man også med, at der kommer flere lærlinge, fordi opgaverne, der sættes i gang på grund af boligjobordningen, er opgaver, lærlinge typisk kan klare. Og så er der også kommet en ny pulje på 170 millioner til erhvervsuddannelserne.
– Vi har brug for at trække flere unge til disse uddannelser. De senere år har erhvervsskolerne oplevet en lang række nedskæringer, og vi kan håbe, at finansloven bliver første skridt til at vende denne udvikling,? siger Niels Jørgen Hansen.