Ny boligaftale sikrer tryghed og arbejdspladser

Bred aftale om nye midler til den almene boligsektor giver tusindvis af arbejdspladser og bedre boligområder.
Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen. Pressefoto.
Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen. Pressefoto.

Regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og De Konservative har indgået ny aftale om Landsbyggefondens midler, oplyser Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Med aftalen er der afsat i alt 18 milliarder kroner til renovering i den almene sektor. Det vil give beskæftigelse til 18.000 mennesker fordelt over årene frem til 2020

– Det er en god dag for den almene sektor, som nu med en bred politisk aftale har sikkerhed for, at der forsat vil være et meget højt renoveringsniveau. Det er også en god dag for de tusinder håndværkere og byggearbejdere, der kan se frem til fast arbejde på de mange store renoveringer. Men frem for alt er det en god dag for beboerne i de mere end 50.000 boliger, som vi nu får renoveret, siger minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen i en pressemeddelelse og fortsætter:

– Samtidig slår vi ned på social dumping, så renoveringerne bliver på danske løn- og arbejdsvilkår, og så gør vi en særlig indsats for at skaffe flere praktikpladser.

Aftalen sætter også midler af til en boligsocial indsats, til ændringer af infrastrukturen i boligområder, til nedrivning og til nybyggeriet. Dermed vil der komme et samlet løft – ikke bare af boligerne, men af hele områder.

– Vi har udsatte boligområder i Danmark, der er præget af utryghed, og med den her aftale fortsætter vi den indsats, som regeringen har gjort de seneste tre år. Både med renoveringerne og mere af det gode boligsociale arbejde. Men også med ekstra fokus på en hurtig indsats, når der er uro på grund af en lille hård kerne af stærkt utryghedsskabende unge. Det skal vi ikke finde os i og det er ødelæggende for trygheden i boligområderne og for områdernes image, siger Carsten Hansen.

Det er aftalt, at tryghed skal være det centrale og gennemgående tema i den samlede indsats i de udsatte almene boligområder. Den negative sociale arv skal brydes for at sikre børn og unge i udsatte boligområder bedre betingelser, så de fravælger gadefællesskabet.

– Alle indsatserne skal forholde sig til problemerne med utryghed og lave en beredskabsplan for, hvordan akutte situationer skal tackles. Samtidig opretter vi et rejsehold, som skal kunne rådgive, når der opstår situationer med uro. Det er et tilbud til boligområderne om ekspertviden, men det kræver en fælles indsats at slå hurtig og hårdt ned, siger Carsten Hansen.

Ifølge ministeriet er der i aftalen afsat 465 millioner kroner om året til en boligsocial indsats. Herudover er der 640 millioner kroner til at åbne de mest udsatte, så de hænger bedre sammen med den omgivende by.

– Samlet vil aftalen sikre en fortsat positiv udvikling i de almene boligområder. Frem til 2018 sættes der knap to milliarder kroner af til en boligsocial indsats med fokus på at skabe øget tryghed og bryde den sociale arv. Det er et langt sejt træk der skal til, men tallene viser, at det kan lade sig gøre, siger Carsten Hansen.

Relateret indhold