Til trods for sin relativt unge alder har Jacob Eiskjær Olesen sammen med NRE Group flere gange gjort sig bemærket i branchen med prisvindende projekter som The Silo i Københavns Nordhavn, DLG-domicilet ved Fredericia og Frederiksberg Allé 41, der netop har vundet en Mipim Award for ‘Best Mixed-use Development’ ved verdens førende ejendomskonference, Mipim.
Den 34-årige direktør er i dag medejer af ejendomsudviklings- og entreprenørkoncernen, NRE Group og NRE Real Estate, der årligt omsætter mellem 500-700 mio. DKK og for 2020/21 landede et samlet resultat før skat på 45,1 mio. DKK. Desuden har virksomheden opbygget en pipeline i Sverige med byggeri for 1,0 mia. SEK og i Norge for 1,5 mia. NOK.
– Det er et enormt privilegie at udvikle og opføre ejendomsprojekter, og det må vi aldrig glemme. Vi har en unik mulighed for at præge den verden, vi alle er en del af, og det skal vi hver dag stræbe efter at gøre bedst muligt, siger han fra sofaen i lobbyen i World Trade Center Ballerup, hvor NRE Group har et dansk satellitkontor.
Koncernen har ligeledes kontorer i Oslo og Stockholm, mens hovedkontoret er placeret i Ikast, hvor også virksomhedens historie starter:
Med ønsket om at være selvstændig og vækste forretningen opkøbte faren, Bo Anders Olesen, over en årrække aktier i det daværende Ikast Byggeindustri, IBI. Her blev han senere direktør og var med til at vækste virksomheden fra mindre håndværksopgaver lokalt til større byggerier og udviklingsprojekter i Norden med en omsætning, der nærmede sig en milliard. I 2006 blev IBI solgt til ejendomsudvikleren Sjælsø Gruppen:
– Forud for salget blev min bror og jeg spurgt, om vi var interesseret i at overtage virksomheden på et senere tidspunkt. Men jeg har aldrig været interesseret i bare at skulle tage over og drive en forretning. Der er masser af eksempler, hvor 2. generation i en familie har fejlet i en overtagelse, og derfor ville jeg hellere være med til at bygge noget op, fortæller Jacob Eiskjær Olesen og tilføjer:
– Min interesse har altid været omkring entreprenørskab og udvikling.
I december 2010 grundlagde Bo Anders Olesen NRE Group og de to sønner, Jonas Anders Olesen og Jacob Eiskjær Olesen, tiltrådte virksomheden i henholdsvis 2011 og 2012.
– Min bror og jeg har fået en tryg opvækst og kommer ud af en entreprenant familie. Vi er drevet af udvikling og nytænkning, og vi er opvokset med læren om ansvar og tillidsskabende værdier samt et tankesæt om at tage ejerskab i det, vi gør, fortæller Jacob Eiskjær Olesen, der er økonomiuddannet, mens broren har en baggrund som erhvervsejendomsmægler.
Han forklarer videre, at NRE Group agerer som en familieejet virksomhed, hvor alle netop tager ejerskab:
– Vi har en mindre ledergruppe, hvor vores kompetencer komplimenterer hinanden godt, og så tror jeg, at dét at være familiedrevet giver en særlig ansvarlighed omkring det, vi gør. Vi er familiedrevet, og min bror og jeg arbejder tæt sammen i dagligdagen. Det er et kæmpe plus at have sin bror med i ledergruppen – det er uvurderlig, for et broderbånd er ubrydeligt.
Han tilføjer dog, at man skal huske, at det også stiller krav til at kunne adskille broderskab og forretning, når man arbejder sammen:
– Vi har haft en klar regel hjemmefra: Udfordringer diskuterer vi på arbejdet, mens vi sagtens kan ideudvikle og drøfte positive ting, når vi også mødes i fritiden. Det er et godt råd, som fungerer for os, og som jeg virkelig gerne vil videregive til andre familiedrevne virksomheder.
Tillid til, at vi ikke snyder hinanden
Netop tætte bånd og ansvarlighed er grundstenen i NRE Group, der trods betegnelsen ‘familieejet’ består af syv engagerede partnere i ejerkredsen samt 32 kompetente kollegaer. Tidligere har virksomheden haft flere ansatte, men er nu skåret ind til det bedste hold:
– Vi skal ikke være størst i branchen, men vi skal være den mest attraktive virksomhed at arbejde for og arbejde med. Det kan vi kun være, hvis alle på holdet har de samme værdier og yder den rette indsats, samtidig med at vi over tid får opbygget langvarige og tillidsfulde relationer til hinanden. Man skal huske, at der bag enhver velfungerende virksomhed står nogle fantastiske medarbejdere, så alt ros skal gå til partnere og kollegaer, da det reelt er dem, som er virksomheden, fortæller direktøren på dagen for sit eget 10-års jubilæum.
– Når jeg ansætter, er det med en ambition om, at vi bliver pensioneret sammen. Dét vil nogle måske trække på smilebåndet af og især i dag, hvor folk på få år ofte flytter fra det ene job til det andet. Men jeg mener det virkelig, for det vigtigste for en veldreven virksomhed er at holde fast i dygtige kollegaer og gode relationer. Med andre ord handler det om altid at have det lange sigt for øje.
Læs også: Fra værkstedsskole til magtens elite: Med de rette mennesker omkring dig kan alt lade sig gøre
Det gælder også eksternt. Det er nemlig kun over tid, at tillid opstår, og uden tillid kan man ikke skabe gennemtænkte projekter. Jacob Eiskjær Olesen oplever, at det i dag i stigende grad handler om alt dét, der er rundt om byggeriet i stedet for dét, der reelt bygges. Han henviser blandt andet til mængden af juridisk arbejde, når kontrakter indgås:
– I vores branche er vi efterhånden mere opsatte på at gardere os mod at blive snydt, end hvordan vi løser projektet bedst muligt sammen, siger han og pointerer vigtigheden af, at parterne sidder på den samme side af bordet med ensrettede interesser:
– De bedste projekter skabes, når vi samarbejder fra start, for så får vi skabt bedre og mere bæredygtige projekter. Branchen har brug for, at vi får ensrettet interesserne så tidligt i processen som muligt. Det kræver tillid, og den vil vi gerne vise og få gengældt, så kontrakterne kan reduceres fra 30 til 5 sider. Dermed siger jeg ikke, at vi skal tilbage til aftaler, der blev skrevet på en krøllet seddel i firmabilen, men vi skal tilbage til tilliden. Det er nu engang nemmere at forhandle og samarbejde, inden skyttegravene bliver gravet.
Med ordentlighed kan vi gennemføre flere projekter sammen
For havecenterkæden Plantorama har NRE Group indtil nu opført fem byggerier og to mere er på vej. Dette er blot ét eksempel blandt flere, som understreger udviklings- og entreprenørkoncernens prioritering af langvarige samarbejder, der har været særligt i fokus siden 2016.
Dengang kom 65 % af NRE Groups projekter fra bygherrer, som de tidligere havde samarbejdet med. I 2019 var tallet øget til 95 %.
Jacob Eiskjær Olesen fastslår, at virksomheden på ingen måde er afvisende over for nye samarbejder, tværtimod. Ingen overlever på 100 % gengangere, og løbende kommer naturlige ophør. Men målet med nye samarbejder er at bygge mere sammen i mange år, forklarer han:
– Stærke relationer er vigtige, fordi de bygger på en fælles moral, og det giver et stærkere hold. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at vi aldrig har uenigheder med kunder og samarbejdspartnere. Men vi løser dem ved at være transparente, ordentlige og fair. Man skal huske at en god relation går begge veje, da det ellers ikke bliver en langvarig relation. Det gælder hele værdikæden, fra bygherrer til underentreprenører – når udfordringerne opstår, handler det om at have gode relationer og løfte udfordringerne frem i lyset.
Og bag Jacob Eiskjær Olesens ord er der handling – for det er sådan, han fører sin forretning:
Gennem samarbejder og opbygning af tætte relationer, som styrker de involverede parter, fordi alle tager ejerskab for projektet – ingen bliver ladt i stikken. Det er også derfor, at NRE Group altid søger indflydelse tidligst muligt i processen og gerne køber ejerandele i projekter, de er med til at udvikle og realisere.
Det gør virksomheden blandt andet her, hvor vi sidder, og hvor de selv har kontor. Som ligeværdig partner til Kongeegen står NRE Group som medinvestor for udvidelsen af World Trade Center Ballerup i form af opførelsen af et nyt 15 etagers højhus, WTC Ballerup Tower, der blandt andet kommer til at rumme kontorfaciliteter, konferencecenter og servicerede lejligheder.
– Fra start har vi sat os på samme side af bordet med ensrettede interesser og dermed sikret en mere effektiv, funktionel og bæredygtig investeringscase af højere kvalitet, forklarer han og uddyber:
– Ved at være med i hele processen fra ide til fuld idriftsættelse elimineres en række mulige udfordringer. Vi ensretter vores interesser og tænker langsigtet. Er du kun fokuseret på byggeriet, tænker man ofte ikke driften ind i ligningen og kan dermed risikere at suboptimere for at bygge billigere. Dette er fra mit perspektiv ikke gennemtænkt.
Digitalisering og data til udøvelse af strategisk ledelse
I lobbyen i World Trade Center Ballerup slår Jacob Eiskjær Olesen igen fast, at vejen til det ønskede kvalitetsbyggeri er færre forbehold og mere gensidig tillid, men han understreger også vigtigheden af effektivitet og optimering af processer. Derfor gør NRE Group brug af digitale data og screener alle projekter ned til mindste detalje, ligesom demografisk udvikling og statistikker over bruger- og køberadfærd gennemanalyseres:
– Alle argumenter, der ligger til grund for, om vi vælger at investere eller ej, underbygges af data. Ingen beslutninger træffes på mavefornemmelse. Vi benytter en analytisk og datadrevet tilgang således, at vores vurderinger er baseret på faktuel viden. Derfor kan vi over for både kunder og samarbejdspartnere fremlægge dokumentation med ro i sindet – og give konstruktiv og åben sparring således, at vi minimerer spildte ressourcer – herunder tid og økonomi for alle parter.
Læs også: Dansk dataplatform forvandler byggeriet til ny digital frontløber
Samme strukturerede metode og detaljerede tilgang har den datamotiverede Jacob Eiskjær Olesen altid praktiseret og gjorde det også, da familien i 2010 fik muligheden for at blive medejer af Danske Stenhuggerier. Forretningen blev analyseret, optimeret og nulpunktsomsætningen blev reduceret til følge. I slutningen af 2020 blev 45 % af virksomheden solgt til Kirk Kapital og er i dag landets største af sin art med en trecifret millionomsætning.
Virksomheden drives i dag af en kompetent ledelsesgruppe, og med fem bestyrelsesmedlemmer, heriblandt ham selv, ser virksomheden ind i at udvikle og styrke dens tilstedeværelse på det danske, tyske og norske marked.
Naturen er med til at skabe det gode liv
Den cand.merc-uddannede NRE-direktør, der skrev sin kandidatafhandling om forudsigelse af konjunkturer inden for ejendomsbranchen, har altid fokus rettet mod fremtiden og udvikling. Eller næsten altid. For med sig har han også bevidstheden om det eksisterende. Noget han særligt mærker i naturen:
– Fra en tidlig alder har jeg fået en unægtelig kærlighed til naturen, dyrelivet og biodiversiteten, og jeg bruger den aktivt til afkobling, motion og oplevelser.
Han uddyber:
– Den verden, vi befinder os i til dagligt, fylder stress og urolighed desværre mere og mere. Vi er ‘på’ døgnets 24 timer hele året rundt og får derfor ikke koblet af og stressniveauet ned. I naturen er jeg lige dér, i øjeblikket, uden tanke på noget som helst andet. Der bliver jeg ladt op, og det styrker den indre drivkraft.
For Jacob Eiskjær Olesen er der ikke noget bedre end at tilbringe tid med sin familie og være i naturen – det handler om at tage ansvar og prioritere, så man lever et godt liv, siger han:
– Tid er en knap faktor for os alle. Vi har et liv, og et godt liv kan man kun selv definere. Men jeg har masser af oplevelser i naturen med jagt, dyreliv, naturseværdigheder og vandreture, som for mig og min familie har været med til at skabe det gode liv.
– Naturen kan virkelig noget særligt. Jeg husker blandt andet mit frieri til min kæreste, som var det i går, hvor en løbetur sluttede med, at jeg sad på knæ til solnedgangen ved den yderste klippe i Grand Canyon. Det var de smukkeste omgivelser, som ingen mennesker kunne have skabt, og der var en helt speciel ro.
Han minder om, at den uberørte natur næsten er umulig at genskabe:
– Vi må ikke tage vores natur for givet, for den skal bevares ved, at vi i fællesskab tager ansvar og værner om den.
Et mindset, der nærliggende kan bringes over i ejendomsbranchen og ønsket om udvikling med et langsigtet mål for øje:
– Hvis vi udvikler og opfører det rigtige, tænker os godt om og ikke kun fokuserer på dette års bundlinje, så udvikler vi bygninger, som kan holde i minimum 100 år. Vi er med andre ord med til at skabe en del af fremtiden, siger han og tilføjer:
– Det bedste ved mit job er at være på forkant med at finde nye projekter. Dét at skabe noget, som jeg med stolthed kan vise min datter og en dag mine børnebørn – det er dét, der motiverer mig hver eneste dag.