I Norge skal man have et ID-kort, hvis man bevæger sig ind på en byggeplads. Det hedder her et grønt HMS-kort, og den praksis har givet anledning til en del irritation blandt udenlandske entreprenører i Norge.
De forklarer, at problemet opstod i forbindelse med, at den norske regering i september 2015 fremlagde forslag om at stramme reglerne for at få bugt med et stigende misbrug af kortene.
Næppe den rette medicin
– I Dansk Byggeri mener vi, at den stramning, der var lagt op til, ville gøre det endnu sværere for danske byggevirksomheder at byde på opgaver i Norge. Vi forstår behovet for at bekæmpe misbrug, men de fremlagte stramninger var næppe den rette medicin på problemerne med organiseret kriminalitet på de norske byggepladser, siger international chefkonsulent Anita Kurowska Larsen, Dansk Byggeri.
Hun fortæller, at Dansk Byggeri i samarbejde med andre interessenter gik aktivt ind i diskussionen og argumenterede imod et krav om, at entreprenører skulle have et fysisk kort klar fra første dag på byggepladsen. Regeringen har nu efter seks måneder valgt at fjerne den bestemmelse fra lovforslaget.
Lang ventetid
Problemet ligger i, at der er lang ventetid på disse HMS-kort, og regeringen har således erkendt, at de først er nødt til at få gjort noget ved den lange ventetid.
– Det betyder, at den nuværende undtagelse fortsætter. Det vil sige, at danske entreprenører kan komme ind på byggepladsen, så længe man kan dokumentere, at ansøgningsproceduren er i gang. Der er ingen tvivl om, at den norske regering har været bekymret over og ikke har ønsket at komme til at stå i en situation, hvor man kunne anklages for konkurrenceforvridende tiltag. Og det er vi utrolig glade for, siger Anita Kurowska Larsen.
Bakker op
Dansk Byggeri er i øvrigt enig i behovet for at finde løsninger mod misbrug af HMS-kort og styrke kontrolmulighederne på byggepladserne, så det bliver nemmere at opdage misbrug. Så de dele af den norske regerings forslag bakker Dansk Byggeri op om.
– Det drejer sig om kort, der bruges, selv om de er udløbet, forfalskede eller bruges af en anden person, end det er udstedt til. Det er dyrt i både penge og tid at få alle lovpligtige registreringer på plads i Norge, som er forudsætningen for, at man kan bestille et HMS-kort til sine ansatte. Det var derfor en stor ærgrelse, både på pengepungen og retfærdighedssansen, når det var så nemt at snyde med kortene, siger Anita Kurowska Larsen.