NCC-direktør om kvindemangel: Vi kan gøre meget mere

Selvom NCC-koncernen har flere kvinder ansat end gennemsnittet i branchen, er det ikke nok. Det gælder især, når man ser bort fra lederstillinger.
Vi har en fælles opgave i branchen om at få flere kvinder gjort interesseret i at uddanne sig som tømrer, murer eller struktør, siger Palle Bjerre Rasmussen.
Vi har en fælles opgave i branchen om at få flere kvinder gjort interesseret i at uddanne sig som tømrer, murer eller struktør, siger Palle Bjerre Rasmussen.

Andelen af kvinder i bygge- og anlægsbranchen skal fordobles inden for de næste 10 år fra 9 til omkring 20 procent. Det er i hvert fald målsætningen, hvis man spørger Byggeriets Kvinderåd, som Dansk Byggeri har nedsat.

13 procent er ikke nok

Rådets medlemmer tæller nogle af branchens største virksomheder. Blandt dem NCC, som er repræsenteret i rådet ved Palle Bjerre Rasmussen, direktør for NCC Building Denmark. Virksomhedens kvindelige ansatte udgør 13 procent af den samlede medarbejderskare. Og selvom det er fire procentpoint over landsgennemsnittet, er det stadig ikke nok.

– Vi har en fælles opgave i branchen om at få flere kvinder gjort interesseret i at uddanne sig som tømrer, murer eller struktør. Kun ni procent er i dag kvinder i den samlede bygge-og anlægsbranche. I NCC i Danmark har vi formået at komme op på 13 procent, men det er jo stadig lavt, og vi skal gøre meget mere for at øge den andel, lyder budskabet fra Palle Bjerre Rasmussen.

Ledere på niveau

Anderledes ser ud, når man ser på ledelseslagene i byggebranchen, hvor langt flere kvinder er ansat.

– Det går bedre, når vi ser på kvinder i ledelsen. Her har vi gjort meget og ligger nu på niveau med fordelingen i mange andre brancher. I NCC Building Danmarks ledelse er én ud af tre kvinder, siger Palle Bjerre Rasmussen.

NCC lancerede i 2016 en mangfoldighedspolitik, der handler om at tiltrække, udvikle og fastholde en arbejdsstyrke, der repræsenterer og afspejler samfundet.

– Vi ved, at mangfoldighed fører til et mere dynamisk og kreativt arbejdsmiljø, hvilket skaber en højere medarbejdertilfredshed og en lønsom virksomhed på længere sigt, sagde Jacob Blom, NCC’s daværende HR-chef, ved lanceringen. Han har siden forladt NCC til fordel for en tilsvarende stilling hos Nilfisk.

Hvor Byggeriets Kvinderåd sigter mod resultater i 2028, ønsker NCC at opnå betragteligt flere kvindelige ansatte allerede i 2020. Det gælder også koncernens øvrige mangfoldighedsmål. Her har især indsatsen for at skaffe flygtninge arbejde været omtalt – blandt andet her på Dagens Byggeri i artiklen Lærepladsen er Muclims store chance.

I NCC i Danmark har vi formået at komme op på 13 procent, men det er jo stadig lavt, og vi skal gøre meget mere for at øge den andel.

Relateret indhold