Presset på en fast forbindelse under Østersøen stiger, og en række spørgsmål fra folketingsmedlemmer stiller spørgsmålstegn ved økonomien bag projektet.
Senest er det Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti, der blandt andet beder transportminister Magnus Heunicke (S) om en kommentar til en artikel i Ingeniøren – “Tyske eksperter: Femerns trafikprognose er tendentiøs og uigennemsigtig”.
Det er forventeligt, at det kan give anledning til diskussioner blandt eksperter, da der ikke er en facitliste.
Magnus Heunicke Transportminister
Ministeren henviser til, at Femern A/S har fremlagt et “meget omfattende dokumentationsmateriale i forbindelse med den opdaterede trafikprognose for den forventede trafik via Femern Bælt”:
– Det er forventeligt, at det kan give anledning til diskussioner blandt eksperter, da der ikke er en facitliste…
Trafikale effekt
Han peger dog også på, at direktør Markus Schubert fra det tyske konsulentfirma, Intraplan, der sammen med BVU står bag den opdaterede trafikprognose “ikke har i sinde at foretage ændringer til den eksisterende prognose og samtidig går i rette med den fremførte kritik af de anvendte tidsværdier”.
– Det er i øvrigt ikke rigtigt, som det fremgår af artiklen, at det i trafikprognosen antages, at færgeforbindelsen mellem Gedser og Rostock nedlægges med åbningen af Femern Bælt-forbindelsen. Det fremgår af trafikprognosen, at når den fulde trafikale effekt af Femern Bælt-forbindelsen er fuldt realiseret i 2025, forventes 96.000 personbiler/motorcykler og 135.000 lastbiler at benytte overfarten Gedser-Rostock, skriver Magnus Heunicke videre.
Han oplyser også, at der i den opdaterede finansielle analyse fra november 2014 er foretaget følsomhedsberegninger på fortsat sejlads på Rødby-Puttgarden og på lavere trafikindtægter på vejforbindelsen over Femern Bælt:
– Femern A/S har beregnet, at det i begge tilfælde vil forlænge tilbagebetalingstiden, men projektet vil fortsat kunne brugerbetales, mener ministeren.
Mindre grænsehandel
Ifølge transportministeren går Scandlines “bordershop” også hårde tider. Det fremgår nemlig af den opdaterede trafikprognose at andelen af de rejsende, der har indkøb eller andre dagsudflugter som rejseformål, vil falde fra knap 31 procent før åbning af Femern Bælt-forbindelsen til knap 23 procent efter åbning:
Det antages nemlig, at hovedparten af de forventede 417.000 landgangspassagerer ved Femern Bælt-forbindelsens åbning vil ophøre med at rejse over Femern Bælt efter åbningen af den faste forbindelse.
Han understreger i øvrigt, at det er en forudsætning for projektets gennemførelse, at EU-kommissionen accepterer finansieringsmodellen, og at projektet derfor ikke er omfattet af EU’s statsstøtteregler.
Nødvendig afklaring
Han slår også fast, at den endelige beslutning om projektet – og at Femern A/S kan indgå aftaler med entreprenørerne med henblik på byggestart – først vil blive truffet, “når der er sket en afklaring af de væsentligste risici ved projektet”:
– Det gælder de endelige priser for anlægsarbejderne, et konkret tilsagn fra EU om, hvor meget støtte projektet tildeles i anlægsfasen, og den tyske myndighedsgodkendelse af kyst til kyst-forbindelsen over Femern Bælt.
Magnus Heunicke skriver dog også til Kim Christiansen, at han ikke har kendskab til konkrete planer om at bygge en tunnel under Østersøen mellem Sydsverige og Stralsund:
– Der ville i givet fald være tale om en knap 100 kilometer lang tunnel. Jeg kan ikke vurdere eventuelle konsekvenser for Femern Bælt-forbindelsen af et sådant hypotetisk projekt, da det forudsætter mere konkret viden om projektet.
Magnus Heunicke har i øvrigt også haft et møde med den svenske transportminister og her blandt andet drøftet vigtigheden af Femern Bælt-forbindelsen også for det svenske samfund:
– Jeg kunne derudover forstå, at næste store anlægsinvestering i Sverige handler om hurtigtog mellem Stockholm, Malmø og Gøteborg, slutter transportminister Magnus Heunicke.