Væksten i byggeriet drives igen af det private marked efter en periode, hvor byggeriet blev drevet af det offentlige byggeri og særligt af byggeri af almene boliger.
De nyeste tal fra byggepipeline.dk, som giver overblik over store byggeprojekter (+50 mio.) med planlagt start inden udgangen af 2016, viser en betydeligt stigning i private udbud. En stigning på 10 procent siden december og 17 procent siden august 2015. Altså en vedvarende tendens.
… det er også et signal til vores egne medlemmer om at overveje deres planlægning, så de undgår at lægge deres projekter samtidig med mange andre store byggeprojekter.
Adm. direktør Henrik Bang Bygherreforeningen
– De nye tal fra byggepipeline.dk peger på, at det private marked for store projekter er på vej op. Det handler blandt andet om flere boliger, ikke mindst renovering af boliger. Men der er også flere projekter i eksempelvis energisektoren med renovering af kraftværker, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, som både repræsenterer private, offentlige og almene bygherrer.
Risiko for flaskehals
Tallene fra byggepipeline.dk viser ikke kun en vækst i antallet af private udbud. Siden december er værdien af de store udbud tallene fra øget fra 59 mia. kr. til 71,4 mia. kr. og antallet af store udbud er gået fra 401 projekter til 463 projekter. Generelt er aktiviteten i store byggeprojekter således på vej op.
– Det er overordnet set en god nyhed med flere store udbud og en større omsætning. Vi har været gennem en lavvækstperiode, men de nye tal viser en vækstforøgelse, som vil skabe jobs og udvikling. Men samtidig er der en risiko for lokale flaskehalse, hvilket vi allerede ser i forhold til betonelementer. Fortsætter væksten kan vi være bekymrede for, om der er kapacitet nok alle steder hos rådgiverne og entreprenørerne, siger Henrik L. Bang.
Overvej timing
Hovedparten af de store udbud ligger i Region Hovedstanden med 47 procent eller 33 mia. kr. Region Midtjylland ligger på 24 procent eller 17 mia. Dernæst kommer Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Nordjylland.
– Hovedparten af byggeriets aktivitet ligger allerede i dag i de større byer. Den tendens fortsætter og udgør en risiko for både skævvridning og lokal overophedning i nogle dele af landet, mens der er lavere aktivitet i andre dele af Danmark. De nye tal er et signal til entreprenørerne om at mande op med styringskompetencer og geare sig til flere store projekter i de store byer. Men det er også et signal til vores egne medlemmer om at overveje deres planlægning, så de undgår at lægge deres projekter samtidig med mange andre store byggeprojekter, siger Henrik L. Bang.